Isplati li se raditi doktorat (PhD studij)?

Doktorski studij (PhD) je investicija. Vrijeme (tri godine) i živci (u neograničenim količinama) su neophodni. Isplati li se uopće raditi PhD? Činjenica je da se na zapadu sa doktoratom više zarađuje nego sa masterom. U prosjeku osobe sa doktoratom zarađuju 600,- eura više od osoba sa masterom (ovaj iznos se odnosi na Njemačku i Austriju, ali je slično i u ostatku industrijskih zemalja).
U prirodnim i tehničkim naukama su doktorati često plačeni. Doktoranti mjesečno dobijaju u prosjeku 1200 – 1300,- Eura platu. U društvenim naukama se uglavnom ne dobija plata. Imajuči ovo u vidu, svako bi za sebe trebao odlučiti da li želi raditi i doktorat. Doktorat je nezaobilazan samo ukoliko imate ambicije da ostanete u nauci i da radite pri univerzitetu.
Ukoliko želite da upišete PhD studij iz tehničkih ili prirodnih nauka u Austriji, Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, onda je potrebno da pronađete institut koji ima otvorenu PhD poziciju. Nakon što se prijavite (uglavnom se šalje CV i motivaciono pismo) i ukoliko dođete u uži izbor, onda je često potrebno da dođete na intervju. Ako vas naposljetku prime, počinjete sa procedurom upisa PhD studija na odgovarajučem univerzitetu. Proceduru možete pročitati na svim stranicama univerziteta, a ukoliko imate pitanja možete posjetiti naš forum.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu