Iskustvo: upis na studij medicine u Beču (2015)

U nastavku vam prenosimo iskustvo djevojke koja je uspješno završila srednju školu u Banja Luci, a zatim ostvarila sve uslove i upisala studij medicine u Beču. Jedan od uslova u Beču je i polaganje prijemnog ispita na njemačkom jeziku. U nastavku prenosimo neizmjenjen tekst.

Oduvijek sam imala u planu da studiram medicinu, ali se ideja da idem u Austriju javila tek u četvrtom razredu srednje škole, što je bilo kasno u smislu da nisam učila njemački jezik do tada. Zato sam se prijavila na Vorstudienlehrgang gdje sam dobila priliku da učim jezik godinu dana i tek onda izađem na prijemni ispit. Upisala sam medicinu u Banjaluci, poslala prijavu i potvrdan odgovor dobila u roku od 7 dana.

Rok za prijavu za zimski semestar je 5. Septembar i potrebno je poslati sljedeće dokumente:

  • Sva četiri svjedočanstva iz srednje škole
  • Svjedočanstvo o položenoj maturi
  • Potvrda da ste upisali medicinu/stomatologiju u zemlji iz koje dolazite
  • Kopiju prve strane pasoša
  • Jednu sliku
  • Rodni list
  • Potvrdu o znanju njemačkog jezika nivoa C2 (ukoliko ne planirate ići na kurs)

Sva dokumenta moraju biti prevedena i ovjerena kod sudskog tumača.

Ova prijava ne garantuje mjesto na Medicinskom fakultetu u Beču, već je neophodno da se položi prijemni ispit koji se održava u prvoj sedmici jula, a prijava se mora odraditi već u februaru/martu; uglavnom postoji rok od tridesetak dana i bitno je da se ne propusti jer se bez te prijave ne može pristupiti testu. Prijava se plaća 110 eura.

Na prijemnom testu se pokazuje znanje iz biologije, hemije, fizike i matematike i testiraju se kognitivne sposobnosti.

OVDJE možete pogledati kako je izgledao test za Humanmedizin 2015. godine, a OVDJE za Zahnmedizin.

Preporučujem da se registrujete na OVOJ stranici i tu se mogu dobiti sve informacije vezano za sastav testa, različite vježbe i primjeri testova iz biologije, hemije, fizike i matematike.

Što se tiče priprema za test, ja sam počela polako da učim već u januaru, ali ništa intezivno jer mi je njemački još uvijek predstavljao prepreku. Pokušavala sam da ne prevodim riječ po riječ, bez obzira što nisam sve uspijevala da razumijem, ali vremenom sam počela da hvatam sve jer se mnogo termina često ponavljalo i značenje se uvijek moglo izvući iz konteksta.

Krajem marta/početkom aprila sam išla na IFS intezivni pripremni kurs koji mi je mnogo pomogao jer sam tu dobila nove skripte i svi dijelovi testa su detaljno obrađeni za tih 10 dana. Po završetku se odradi simulacija prijemnog ispita, koja koliko toliko pruži uvid u to kako bi sve trebalo da izgleda. Kurs nije neophodan jer poznajem studente koji nisu išli na kurs i prošli su, ali i one koji su ga pohađali, pa nisu položili Med-AT. Više informacija o terminima i cijenama možete naći OVDJE.

Krajem aprila sam položila EPD i završila sa kursem da bih se u maju i junu u potpunosti posvetila učenju i pripremama za test.

Kao što sam već spomenula, koristila sam uglavnom IFS skripte za učenje jer su obuhvatale sve ono što sam trebala da učim, ali velikim dijelom sam se pomagala sa youtube videima i ukoliko dobro vladate engleskim jezikom, OVAJ i OVAJ kanal mogu biti od velike pomoći. Što se tiče biologije, konkretno, najbolji udžbenik je LINDER Biologie, jer se na osnovu njega spremaju pitanja na testu (mada nisam sigurna za tačnost informacije), a takođe je dovoljno uprošteno da bude potpuno razumljivo, s obzirom da je nama svima njemački drugi ili treći strani jezik. Pored IFS skripte za kognitivne sposobnosti, koristila sam i MedBreaker: Kognitive Fähigkeiten und Fertigkeiten.

Test sam po sebi nije strašan niti pretežak, ali je problem vremenska ograničenost za svaki dio testa i pritisak koji se stvara. Onda činjenica da se prijavi bliže 7000 studenata, od kojih će samo 740 biti primljeno. Broj prijavljenih svake godine raste i npr. razlika izmedju 2014. i 2015. je bliže 1000 prijava više. Naravno, ne pojave se svi na dan testa, niti se svi spremaju da prođu, već veliki broj njih izlazi samo da vide kako to sve zapravo izgleda i namjeravaju da stvarno uče tek za sljedeću godinu. Takvih treba da se plašite :D

Na Medicinskom fakultetu u Beču primaju 740 studenata, odnosno 660 na opštu medicinu i 80 na stomatologiju. Primaju 75% Austrijanaca, 20% studenata koji dolaze iz Evropske Unije i 5% studenata koji dolaze iz država trećeg svijeta (što bi bila naša kvota). Tih 5% predstavlja 33 studenta na medicini i 4 na stomatologiji. Ove godine je na medicini na prijemni izašlo 195 studenata, a na stomatologiji 34.

Sve detaljnije informacije se mogu naći na SAJTU Medicinskog fakulteta u Beču. Sva eventualna pitanja postavite na STUDIRAJeu forum, a ja i drugi ćemo vam rado pokušati pomoći.

Djina – korisnik STUDIRAJeu foruma

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu