Iskustvo: stručna praksa u Njemačkoj

U današnjem globaliziranom vremenu samo studiranje nije dovoljna opcija da pripremi studente za život i posao koji ih čeka u budućnosti.

Hrvatski studenti, poput bosansko-hercegovačkih ili srpskih kolega dijele gotovo isti nivo visokog obrazovanja. Ne razlikuje se on previše od zapadnjačkog modela, krenuvši od teorijskog znanja, ali domaćim studentima nedostaje itekako praktičnog iskustva da bi bili u rangu sa zapadnjačkim studentima. Ne odrađuju stručne prakse, ne surađuju na projektima i rijetko volontiraju – što je sve svakodnvni dio života zapadnih kolega.

Dalo bi se raspravljati tko je kriv zbog nedostataka prilika za osobno usavršavanje i situacije koja se nažalost neće promijeniti u dogledno vrijeme dokle god raste nezaposlenost u regiji. Ipak, nema smisla gubiti entuzijazam ili trošiti dragocjeno vrijeme na studentske poslove (npr.tele-prodaja), dokle god postoji prilika za ponuditi svoje znanje i vještine istom poslodavcu kao i ostatak Europe.

Tijekom studiranja, zasigurno u zajednici postoje projekti u kojima se može sudjelovati i surađivati. Ispiti se mogu riješiti u roku uz malo truda, kako bi mogli iskoristiti slobodno ljeto tj. tri mjeseca za stjecanje znanja i usavršavanje koje će zasigurno promijeniti život. Postoje razni programi koji nude Erasmus ili AISEC, ali definitivno najbolja opcija je samostalna potraga za stručnom praksom ili projektom na kojem svaki student iz cijele Europe može surađivati.

Tada je potrebno zapravo samo jedno: dobra volja i želja, a za sve ostalo će se pobrinuti njemačke tvrtke i institucije!

POTRAGA ZA STRUČNOM PRAKSOM

Prvi koraci su najteži, no ne treba odustajati. Postoji velik broj online stranica na kojima se mogu pronaći stručne prakse, a najčešće su i na engleskom jeziku. Nekoliko web stranica:

  • DAAD
  • Mein Praktikum
  • de
  • de (burza rada)
  • Web stranice njemačkih fakulteta

Domaće studente ne treba obeshrabriti neznanje njemačkog jezika! Velik broj tvrtki nude prakse i na engleskom jeziku, bez obzira što se nalaze u Njemačkoj. Ponekad to može biti kombinacija kroz koju se usavršavaju oba jezika, a sve ovisi o vlastitom izboru. Na određene natječaje se prijavljuje cijela europska studentska populacija, no postoje i programi strune prakse namijenjeni samo za Jugoistočnu Europu, gdje je konkurencija manja, a program i tematika prilagođeni našim iskustvima.

POSLATI UPIT/MAIL

Sljedeći korak je pronaći tvrtku i poslati mail. Ne treba biti uspješan student s 5,0 prosjekom, nego imati volje i želje, a to će svakako potencijalni poslodavac znati prepoznati. Važan je dobro „skrojeni“ životopis, poslovna fotografija, eventualne preporuke i „dobra priča“ o vlastitom znanju i vještinama.

FINANCIJE

U oglasima za praksu najčešće je opisano što se traži, ali i što se nudi – mjesto rada, potrebni nivo jezika te plaća. Treba naglasiti da većina njemačkih tvrtki i institucija plaća i put u oba smjera, ali to je potrebno dogovoriti s poslodavcem. Također, već prvog dana nakon potpisa ugovora o praksi, može se podignuti pola ili cijela plaća (pretpostavlja se da niste došli s velikim budžetom).

Studentska plaća gotovo nikad nije manja od 400 eura, a uglavnom ona iznosi od 800 do 1500 eura. Dovoljno da pokrijete sve troškove:

  • studentski dom (max 300 eura, vlastita soba)
  • troškovi osiguranja (max 80 eura)
  • mjesečna karta (30 – 60 eura)
  • hrana (max 100 eura)

*Cijene variraju od grada do grada u Njemačkoj.

STUDENTSKI DOM

Nakon potpisivanja ugovora, potrebno je poslati upit za studenski dom. U studentskom domu se uglavnom komunicira na engleskom jeziku jer Njemačka kao multikulturalno središte ugošćuje studente iz cijelog svijeta. Velika je vjerojatnost da ćete susresti i nekog domaćeg studenta.

I NA KRAJU…

Stvari su prilično jednostavne kad se obavljaju u koracima. Stručna praksa u inozemstvo nije samo putovanje od dva ili tri mjeseca koja mijenja domaće studente na profesionalnom polju, nego za cijeli život. Hrvatski i susjedni studenti naučit će živjeti u multikulturalnom okruženju, steći radno iskustvo, tulumariti u europskoj metropoli i imati vrlo dobru natuknicu u vlastitom životopisu.

Nekoliko takvih natuknica i vrata europskih i domaćih poslodavaca će se u budućnosti lako otvarati. A sad na potragu prakse! Sretno! :)

Tekst je napisan iz vlastitog iskustva, nakon provedene stručne prakse i studentske razmjene u Njemačkoj. Ukoliko imate pitanja, molila bih Vas da se javite na forum: www.studiraj.eu/forum

Za STUDIRAJeu: Marijana Bičvić

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu