Iskustvo: master u Holandiji

Prvo želim pozdraviti sve posjetitelje stranice i ukratko se predstaviti. Zovem se Tanita Husković i rođena sam u Mostaru, gdje sam i završila dodiplomski studij Psihologije u julu 2012. godine.

Trenutno sam na Master studiju u Holandiji u studentskom gradu Maastricht, gdje studiram program „Master in Health and Social Psychology“ na Maastricht Univerzitetu. Odmah da vas upozorim, studij je zaista prezahtjevan, zato i moje iskustvo neće biti dosta dugo i detaljno (jer sam veoma kratka sa vremenom od silnog praktičnog rada), ali ću se fokusirati da vam pomenem najvažnije detalje i prenesem svoje utiske.

Oduvijek sam imala želju da nastavim studij na nekom od Univerziteta u Holandiji jer kotiraju kao zaista kvalitetni i zahtjevni programi, posebno u mojoj oblasti- psihologije.

Moja potraga za stipendijom za Master programe je počela skoro godinu prije roka za prijavu koji je bio u januaru ove godine (2012). Stipendiju sam pronašla na ovoj stranici gdje trebate specifizirati šta tačno tražite. Tu možete odabrati bilo koji grad i program, kao i stipnediju.

Ukratko ću vam predstaviti šta sam trebala posjedovati od dokumenata tokom prijave:

  • Motivaciono pismo
  • CV
  • 2 pisma preporuke od profesora
  • Ispis ocjena preveden na engleski jezik
  • Dokaz poznavanja engleskog jezika
  • Registraciju na holandsku studentsku stranicu

Skupljanje dokumentacije je trajalo par dana.

Odgovor od Maastricht Univerziteta da sam primljena sam dobila u februaru 2012 godine. U aprilu 2012 godine su mi javili da sam dobila punu stipendiju i onda je krenuo proces finalizacije upisa. Poslala sam dokumentaciju potrebnu za vizu, te sa velikom lakoćom sam je i dobila u Sarajevu.

Jedina stvar koju ćete morati uraditi u Holandiji da biste dobili boravišnu dozvolu jeste test za tuberkulozu, te registracija u općini i otvaranje holandskog bankovnog računa.

Ono što sam potom trebala uraditi jeste diplomirati do jula 2012 te poslati uvjerenje o završenom studiju prevedeno na engleski jezik do augusta 2012.

Ono što ću preporučiti studentima koji namjeravaju doći u neki od holandskih gradova jeste da pronađete smještaj preko interneta i što ranije moguće. Ja sam stigla u augustu i željela lično tražiti i par dana sam bila bez smješataja, jer je zaista veoma konkurentno da pronađete smještaj tik pred početak akademske godine.

Stranice kao: http://www.maastrichthousing.com/, http://kamernet.nl/, te facebook grupa: Rooms/ Kamer/ Zimmer in Maastricht su bile od velike pomoći ali zaista pazite prilikom sklapanja ugovora i plaćanja.  Ipak imala sam sreću nađem relativno nisku stanarinu na dosta dobrom mjestu, te zaista društvene cimere.

Što se tiče cijena stanarine trebate biti spremni na cijene od 270-400 eura kao dosta dobru cijenu.

Za hranu će vam biti potrebno oko 250 eura, te ukoliko želite solidan noćni život oko makar 100-200 eura.

Kvalitet univerziteta i „Problem Based Learning“ sistema ( sistem koji se koristi ovdje ) je zaista na viokom nivou. Profesori i tutori su više nego ljubazni kao i studenti na Univerzitetu. Univerzitet ima zaista internacionalni karakter pa se lako uklopiti i naći ljude koji su također ovdje prvi put. Univerzitet nudi zaista veliki izbor programa na engleskom jeziku tako da nije frka oko učenja holandskog (naravno samo ako želite J ).

Stranica univerziteta je zaista korisna da vidite programe koje nude i kako se prijaviti:

http://www.maastrichtuniversity.nl/

Univerzitet nudi zaista odličan izbor literature u biblioteci, dosta dobro opremljene laboratorije, učionice, menzu i slično, tako da se isplati provesti makar godinu na ovom univerzitetu. Univerzitet nudi dosta opcija za stažiranje i istraživanje, tako da je i ova opcija dosta pozitivna.

Što se tiče vremena pripremite se na kišu, kišu i još kiše, ali zaista se brzo naviknete i sve je blizu i brzo na biciklu (koje ovdje svako posjeduje).

Grad je zaista privlačan, ima dušu i ljubazne ljude.

Nadam se da ćete se odlučiti na ovakav korak, jer je ovo zaista odlučno iskustvo i svima ga preporučujem.

Želim vam puno sreće i vjerujete- upornost oko pretrage i prijava će se isplatiti.

Ukoliko imate nekih pitanja, mogu ih odgovoriti administratorima i pomoći vam.

Sretno!

Ukoliko imate pitanja, posjetite STUDIRAJeu forum.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu