Iskustvo: master na engleskom jeziku na TU WIEN

Već po upisu 4 godine osnovnih akademski studija sam razmišljao otići na master studije u inostranstvo. Glavni razlog takve odluke je sticanje novih iskustava u oblastima koje me zanimaju, ali i upoznavanje kulture drugih zemalja, jezika i sl. Tada još uvek nisam imao ideju koja će to zemlja biti, ali sam svakako znao da će biti neka od zemalja u Evropi. Kako se koja prilika pružila, tako sam konkurisao za Univerzitet u Edinburgu, Politehnici u Milanu i na kraju i na Tehničkom univerzitetu (TU) u Beču. Na univerzitet u Škodskoj sam primljen, ali nisam uspeo pribaviti stipendiju, a cene školarina su prilično visoke u Velikoj Britaniji. U isto vreme sam konkurisao i na Politecnico di Milano, gde sam dobio tzv. silver stipendiju koja je porkivala samo školarinu, ali zbog sticajem okolnosti ni to nisam prihvatio, pošto sam već tada odlučio da ću definitivno otići u Austriju. Pošto sam planirao da svoje studije na engleskom jeziku, pre svih procesa prijavljivanja sam polagao TOEFL u Beogradu, koji je uslov za upis na master studije na većini evropskih univerziteta, iako se na kraju ispostavilo da uopšte nije neophodan za upis na TU u Beču.

Nažalost, teško da ćete na sajtu ovog univerziteta pronaći da je master iz telekomunikacija na engleskom jeziku, a ja sam to upravo otkrio komunicirajući sa njihovom studenstkom službom u cilju dobijanja informacija o nivou potrebnog znanja nemačkog jezika.

Proces upisa

Pošto sam diplomirao u Beogradu na svom matičnom fakultetu, u julu poslao, lično sam doneo dokumenta na TU. Podneo sam potvrdu da sam diplomirao (pošto diplomu za tako kratko vreme nisam mogao dobiti), potvrdu potpisanu od strane dekane da mogu upisati master studije na svom fakultetu (dakle, nisam upisao master studije u Srbije, već sam im dostavio samo potvrdu da se mogu upisati) na engleskom “Proof of special university entrance qualification” na nemačkom “Nachweis der besonderen Universitätsreife”. Pored toga potrebno je još dostaviti spisak položenih predmeta sa ESPB(ECTS) kreditima i ocenama, kopiju prve strane pasoša i popunjen formular.  Pošto sam kod sebe imao, dostavio sam im dve preporuke profesora za svaki slučaj i TOEFL report koji mi je stigao na kućnu adresu posle polaganja ispita. Sva dokumenta sam predao 23. jula 2012. Odgovor na kućnu adresu mi je stigao 11.12.2012. u kome je pisalo da imam pravo biti upisan kao redovan student u zimski semestar 2012, letnji 2013 i zimski 2013. Takođe je pisalo da moram polagati dva diferencijalna ispita i to Propagaciju radio talasa i Elektrodinamiku (kasnije sam shvatio da se ti ispiti dodeljuju svim studentima koji dolaze sa strane, te da se skoro i ne gleda i ne upoređuje studijski program).

Početak studija

Predavanja su počela 1.10.2012. Spisak predmeta možete pronaći ovdje. Od samog početka sam prilično zadovoljan kvalitetom nastave i predavača. Veliki broj internacionalnih studenata, studenata koji dolaze na TU preko Erasmus programa i razmene za mene predastavlja novo iskustvu

Ono što me je plašilo je činjenica da na sajtu stoji su neki predmeti na nemačkom jeziku, ali da to ne mora da bude slučaj, pošto je moguće da se i oni održavaju na engleskom. Tipičan primer je predmet Radio Frequency Systems (nem. Hochfrequenztechnische Systeme) koji je u 2012W semestru takođe na engleskom jeziku. No, olakšica je da i predmeti na kojima su predavanja na nemačkom se mogu polagati i na engleskom jeziku! Naravno u tom slučaju se morate snaći sami za literaturu i ostale stvarčice ukoliko “ne umete nemački”. Otežavajuća okolnost je i to da se dešava da napravljene skripte koje se mogu kupiti su na nemačkom jeziku, ali i za to postoje rešenja i profesori žele da izađu u susret. Napominjem da ne postoji održavanje predavanja i na nemačkom jeziku uporedu, dakle, i studenti koji dobro govore nemački ili im je ovaj jezik maternji moraju da ga pohađaju na engleskom! Nekim studentima, bar nama iz Srbije, će biti problem kada se prvi put budu pojavili na predmetima kao što je “Fotonika2”, prvenstveno iz razloga što “Fotoniku 1” retko ili uopšte ne postoji na tehničkim fakultetima u tom obliku.

Želeo bih takođe istaći da se način održavanja vežbi ovde osetno razlikuje od onog u Srbiji. Za razliku od Srbije ovde se studentima daju zadaci, tzv. “problem set-ovi” koji oni samostalno rešavaju, a koji su iz oblasti koja je ispredavana to tog datuma. Dakle, ne postoji implicitno pokazivanje načina rešavanja nekih problem, čime su studenti primorani da samostalno dolaze do rešnja, naravno uz prethodno poznavanje teorije. To je dobro i više razloga, ali primarna dva jeste da se studenti pokušavaju naterati da sami nateraju da razmišljaju o praktičnim primenama teorije, a s druge strane onemogućuje studente da uče “kampanjski”, kao što je slučaj u Srbiji.

Za sada sam prilično zadovoljan u globalu, nadam se da će tako ostati i do kraja školovanja. U prikupljanju potrebne dokumentacije, organizaciji i ostalim stvarima mi je puno pomogla ekipa sa studiraj.eu portala, pa im se ujedno i zahvaljujem ovom prilikom.

Aleks

Ako imate pitanja, posjetite naš forum gdje će vam Aleks i drugi članovi pomoći.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu