Iskustvo: Einstufungstest na Orientu u Beču

Podijeliti ću sa vama svoje iskustvo na Einstufung testu za A2.
Upisala sam se na Orient sa osrednjim znanjem jezika. Učila sam ga u srednjoj četiri godine kao drugi strani jezik sa veoma lošim profesorima sto je bilo prije osam godina.Pred sami polazak u Beč sam otišla na 4 privatna časa i usput sam učila jezik preko odlične aplikacije za mobitel “Learn German”. Dok sam čekala odgovor od fakulteta , da li sam primljena ili ne ,odlucim upisati kurs Deutsch Akademie. Uradim Einstufung test online pismeno i telefonski ( jer sam još uvijek bila u Bosni) i odrede mi da trebam ici kurs A1(2). Kurs je trajao mjesec dana. Predavanja smo imali od ponedjeljka do četvrtka po tri sata. Grupa je bila odlična, sa samo 10 polaznika a predavačica je bila sjajna. Ucili smo osnovnu gramatiku, formu rečenica, prezet,perfekt,nominativ ,akusativ i sličnu jednostavniju gramatiku.
 Nakon obavljenog kursa sam dobila potvrdan odgovor od fakulteta i upisujem se na Orient. Gospođa u sekretariatu mi objasni da se prvi semestar uci A1 i A2, drugi semestar se B1 a treći semestar je ucenje B2 a potom finalni test. Počinjem intezivno učiti njemački kod kuce u želji da preskocim A2 i ne gubim cijeli semestar na nesto čega većinu znam. Kod kuće sam učila futur 1, weil recenice a najvise mi je pomoglo pisanje tekstova na razne teme tipa muzika, filmovi, pisala sam pisma, vježbala pisati u prošlom i budućem vremenu. Na studiraj.eu forumu na temu kursa Orient pronađem formu ispita koja bude na Einstufung testu A2 i pocnem učiti i prema njoj.
Konačno dođe i taj dan pismenog testa. Oko trideset studenata će ga obaviti. Prozovu nas i svi sjedamo jedni do drugih u učionicu. Nema razmaka između nas, ali imaju grupe. Predavač nam sve objašnjava na njemackom ali dovoljno glasno i jasno da ga svi razumiju.
Ovdje možeš potražiti i druga iskustva o pohađanju kursa njemačkog jezika, kao i iskustva studiranja. A ukoliko budeš imao pitanja, možeš ih postaviti na našem forumu.
Dobijemo prvi dio testa za koji imamo 30 minuta vremena da ga obavimo. Ovim dijelom testa će ocijeniti nase čitanje i razumijevanje. Dobili smo dva zadatka. Prvi zadatak je od “iskomadanog” pisma sastaviti “normalnu” formu. Pismo je bilo sastavljeno od 5-6 dijelova a bilo je upućeno nekoj gospođi od strane firme koja se bavi prodajom nekih prozvoda za zdravlje. Npr. prvi dio teksta je gospođina adresa, kao drugi dio teksta ćete staviti dio pisma u kojoj firma pozdravlja gospođu i pita je “Da li je nešto uradila dobro za svoje zdravlje u posljednje vrijeme?”, treći dio teksta ubacujete proizvode koji oni nude itd…Naravno posljednji dio teksta je onaj sa  pozdravom.
U drugom zadatku smo dobili 6 novinskih članaka i otprilike 12 naslova. Nas zadatak je bio da odredimo kojem članku pripada koji naslov. Članci su napisani tako da malo zbune, npr. ja sam dobila tri članka o početku održavanja nekog kursa, ali razlika je bila u starosti polaznika, temama koje će se uciti na kursu i sl. Strašno me uhvatila panika kada sam počela čitati tekstove jer mi je na prvi pogled sve izgledalo isto i nerazumljivo,ali kada sam dobila rezultate vidjela sam da sam na oba zadatka dobila maksimalan broj bodova tj ocjena “sehr gut” .Imala sam 30 bodova a tu ocjenu ćete dobiti ako imate izmedju 26-30 bodova.
Nakon što istekne 30 minuta profesor nam kaže da urađene testove ostavimo u neke mini fascikle koje smo dobili i dobijamo nova dva zadatka. Ovim zadacima će odrediti nase slušanje. Profesor nam objašnjava da ce nam pustiti snimak govorne poruke koju je ostavio doktor na svom telefonu. Na mom testu stoji da upišem kojim danima doktor radi,od koliko do koliko sati, koji doktor ga mijenja ,koji je broj na kojem ga možemo dobiti ukoliko nije dostupan na ovaj broj. Gledam u test djevojke koja sjedi pored mene a kod nje su pitanja od kada je doktor na godišnjem odmoru, do kada ostaje,koji je broj informacija koje trebamo pozvati ako budemo trebali nesto više, i jos par drugih pitanja. Ovo mi je definitivno bio najteži dio testa jer je čovjek na snimku jako brzo govorio. Djevojka iza mene je pitala profesora da li može sjesti na njegovu stolicu u prvu klupu jer ne ćuje nista. Profesor joj nije dozvolio jer kako kaze “ne želi da pravi iznimke” i “ona ima problem sa ušima pa treba posjetiti doktora”. Dakle oni koji ne čuju dobro neka sjednu u prve klupe, tj neka budu prvi u redu da uđu u učionicu jer ce tako dobiti blize mjesto i čuti bolje
[adsenseyu2]
U drugom zadatku smo slušali “davanje izjava” 7-8 ljudi. Dobili smo tabelu u kojoj su bile obilježene 5-6 tema npr. čitanje, čitanje dječije literature, čitanje literature za odrasle,kuhanje i sl. Poslušamo sta kaže jedna osoba koji su njeni interesi pa obilježimo kvadratić. Npr. ona kaže da rado kuha a mi obilježimo kvadratić pod “Kuhanje” . Naglasili su da je moguće da jedna osoba ima više interesa . Iako nisam bila zadovoljna kako sam uradila ovaj dio testa, za “Hören” sam dobila 20 bodova i ocjenu ” bestanden” koja se dobije ako imaš izmedju 15 i 20 bodova.
Trećim dijelom ispita ocjenjuju nase pisanje. Dobijamo papir na kojem je mail koji smo dobili od naseg prijatelja. On nam piše da je dobio upravo novo biciklo za rođendan. Pita nas da li nama treba biciklo ako nam treba on će nam pokloniti svoje staro. Postavi nam jos par pitanja tipa “Kako si?” . Ispod e-maila nam piše da nas odgovor mora imati najmanje 60 rijeci i da u njemu moramo napisati da upravo tražimo biciklo, da napišemo kada i gdje cemo se naći, da mu napišem kakvim se sportom bavim u Beču i da i ja njemu postavim još jedno pitanje.  Napisala sam više od 60 riječi, ne znam koliko sam napravila gramatičkih grešaka ali sam dobila za ovaj zadatak 11 bodova i  ocjenu “gut” (10-12 bodova).
Tri dana poslije imamo usmeni ispit. Još uvijek ne znamo rezultate pismenog dijela. Prozivaju nas četvero u jednu učionicu i profesor nam daje dva zadatka. Kaže nam da imamo vremena 10 minuta da pogledamo o čemu ćemo pričati i da ćemo nakon 10 minuta ići u drugu prostoriju gdje će nas usmeno ispitivati u paru.Nema dogovora,ni pisanja samo čitamo zadatke. U prvom zadatku traže od nas da se unakrsno ispitujemo sa kolegom i tako upoznajemo.Dobili smo teme o kojima trebamo jedno drugo ispitivati tipa- muzika,film,putovanja i sl.U drugom zadatku kolega i ja trebamo se dogovoriti šta kupiti našoj učiteljici koja slavi rođenadan. Ispod su nacrtane torta, rođendanska čestitka, vaza, knjiga… Nakon deset minuta moj kolega i ja idemo na ispitivanje. Sjedimo za stolom sa dva profesora. Jedan ocjenjuje mene i moj govor a drugi njega. Nakon kratkog ispita koji zaista nije bio težak moja profesorica daje meni list na kojem stoje sve moje ocjene koje sam dobila na pismenom i usmenom testu i kaze mi da sam položila A2. I kolega je položio a i neki drugi ljudi koje sam srela, generalno svi su rekli da nisu imali problema i da je najvažnije pričati,pričati,pričati.Napravit ćete neke gramatičke greške u govoru ali to nije važno, tu smo svi dosli da učimo. Naravno, potrudite se da ostavite dobar prvi utisak te izvježbajte kako se lijepo predstaviti, reći osnovno o sebi, postaviti kolegi pitanje o njemu, njegovoj porodici, zanimanju. Za ovaj zadatak sam dobila najvecu ocjenu tj “sehr gut” i 19 bodova od mogućih 20.
Moj ukupni zbroj bodova je iznosio 80 sto spada pod ocjenu “sehr gut”(79-95). S obzirom na lošije predznanje , prezadovoljna sam ocjenom .Nemojte se opterećavati učenjem nastavaka, bubanjem gramatike napamet. Najvažnije je da razumijete ono sto citate, da pravite pravilnu formu recenice i da ne pravite neke baš neoprostive greške. Iako sam ga do juče “mrzila”, njemački jezik mi uopšte više nije bauk. Nađite na internetu audio lekcije Rosseta Stone i slušajte ih dok šetate, radite nešto, pokušajte gledati neku njemačku seriju ( ne sinhronizovane jer je njih je teže razumjeti,bar meni- početniku) čitajte novine i poslušajte neku njemačku muziku (znam da je teško, ali ipak…) Ne znam hoće li vama pomoći ali meni je sve ovo navedeno bilo od velike pomoći.
Puno sreće svima na testu ,držim vam fige i želim uspješno i lako učenje.
Za STUDIRAJeu: Ines
© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu