Iskustvo: doktorski studij (PhD) u Austriji

U potrazi za idealnim doktoratom pratila sam mnoge portale koji  redovno objavljuju pozicije za doktorske studije kao što su http://academicpositions.eu/, http://www.findaphd.com/http://www.scholarships-links.com/. Međutim poziciju koju sam dobila sam jednostavno  pronašla koristeći google i ključne riječi  „open PhD position intelligent cotrol robotics“. Oglas za otvorenu poziciju za doktorat bio je na stranici Laboratorije za inteligentne i autonomne sisteme.  Iako mi se dopao opis, nisam odmah poslala prijavu jer se između ostalih dokumenata tražilo da se dostavi i Master rad. Budući da zam završila Elektrotehnički fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, moj Master rad je bio napisan na bosanskom jeziku.

Pregledajući listu sa interesatnim pozicijama odlučila sam se da ipak pokušam iako nemam taj Master rad na engleskom jeziku. Umjestno njega, poslala sam abstrakt i kratku izjavu da sam voljna prevesti i dostaviti detalje o svom master radu ukoliko je neophodno. Pored toga aplikacija je sadržavala i pismo motivacije, CV, kao i skenirane diplome i certifikate o radionicama kojima sam prisustvovala.

(Informacija za sve one koji se žele prijaviti: U 90% oglasa za doktorske studije koje sam pregledala nije se tražilo dostavljanje dokaza o poznavanju engleskog ili njemačkog jezika. Također, u aplikaciji sam sve diplome sama prevela i stavila zajedno sa slikama originala na bosanskom jeziku. Diplome sam prevela kod sudskog tumača za njemački jezik tek kada sam dobila poziciju, a dokaz o poznavanju jezika nije bilo potrebno dostavljati ni naknadno.)

Nakon jednog dana sam dobila povratni mail od profesora i poziv za skype intervju. Razgovor sa profesorom, koji je šef laboratorije u kojoj sada radim, trajao je oko četrdest pet minuta. Zanimalo ga je zašto želim da idem na doktorski studij, koja su moja interesovanja u oblasti tehnologije, moj Bachelor i Master rad i zašto sam odlučila da se prijavim. Prijevod Master rada na engleski nije uopšte bio neophodan. Također, on mi je ukratko ispričao čime se oni bave, na kojim projektima rade i postavio mi tehnička pitanja vezana za  ono što sam navela u CV-u.  Na kraju razgovora me je pitao da li poznajem određene oblasti iz robotike i mašinskog učenja.

Dva dana nakon razgovora dobila sam mail u kojem je pisalo da me pozivaju na razgovor u Innsbruck. Na meni je bilo da odaberem odgovarajući termin, a oni su  organizovali let i smještaj. Također, dobila sam radove na dvije teme iz oblasti za koje sam rekla da ne poznajem da spremim za taj susret.

U Innsbrucku sam bila četiri dana. Sve vrijeme sam provela sa nekim od članova grupe razgovarajući na različite teme, stručne i lične. Prvi dan sam imala razgovor sa profesorom o mom obrazovanju, interesima i o samoj poziciji koju on nudi. Pored toga sam dobila zadatak iz programiranja. Drugi dan sam imala prezentaciju o sebi pred čitavom grupom. Također sam imala i razgovor sa jednim od postdoktoranada koji mi je predstavljao različite problemske situacije iz robotike i onda smo diskutovali o mojim idejama za rješenja. Posljednji dan mi je ponuđena pozicija koju sam rado prihvatila, jer su me grupa i njihov rad oduševili.

Po dolasku u Innsbruck obavila sam proceduru upisa na doktoski studij (predaja ovjerenih kopija diploma i popunjenog zahtjeva), prijavila mjesto boravka i predala papire za vizu za istraživače. Ovaj tip vize je vezan ugovor univerziteta i procedura je dosta jednostavnija nego za ostale tipove viza i papiri su bili gotovi već za sedam dana. Tokom te prve sedmice, administrativna asistentica laboratorije je sve vrijeme bila sa mnom i pomogala mi prilikom obavljanja svih neophodnih procedura.

Nadam se da će moje iskustvo biti nekome od koristi i ohrabriti sve one koji su neodlučni. Eventualna pitanja možete postaviti na STUDIRAJeu forum.

Za STUDIRAJeu: Senka K. (Innsbruck, Austrija)

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu