Kolumna: Iskustvo Bečke škole (III) – Integracija

Način na koji prihvatamo poraz je odsjaj svega što zastupamo, u šta vjerujemo i za šta se borimo. Prijemni spiti su davno prošli. Nekome na faksu, nekome u drugim, možda važnijim životnim situacijama. Evaluacija kroz koju prolazimo treba da bude samo sredstvo prevoza prema cilju. Ako je dobra, idemo business klasom, ako je loša,čeka nas koja lekcija iz rock climbing-a. Pripremali smo se za prijemni ispit, kao da je final destination, a ustvari je tek početak, kvalifikacije za dalju borbu. I ta borba je nedavno prošla, pravi ispiti su došli i prošli ostavljajući sumnju u svoj potencijal i svoja djela tokom semestra: „…da li sam to mogla bolje??“

Razmišljaj kao naučnik! Budi istraživač kao avanturista! Budi efikasan i organizovan!

Ovo bi trebao biti slogan na početku studija, ali ne kao moto za učenje, već pravljenje rasporeda predavanja! Nije ni čudo što je čitava nauka razvijena, samo o rasporedima. Kada sam prijatelju rekla da sam napravila raspored (nakon sedam dana biranja predmeta i uklapanja u raspored), sa smješkom je odgovorio: „sad ide onaj lakši dio-studiranje…“.

Jedna od ljepših strana studiranja je upoznavanje novih ljudi: nije lahko biti Bosanka/Bošnjakinja u Austriji, ni sama nisam znala kako da im objasnim šta to znači. Gestikulacija, dijagram, power-point im ne bi uspio objasniti, pa bih često prešla na drugu temu, dok ne razjasnim sebi u glavi vjerovatno neću moći ni njima.

Kad spomenete Bosnu, oni malo više avanturistički nastrojeni (vjerovatno biste ih u Sarajevu prepoznali, nose ruksak od 150 kila i još dodatnih 5,6 torbi i tako idu u razgledanje) znaju mnogo o Bosni i Hercegovini, neki su posjetili Mostar, neki su skakali sa mosta, a neke su turistički vodići uputili na planine pa su tu slučajno naišli na znak minskog polja ali od strane od koje su dolazili. Saznanjem da su svi dobro prošli, izmislila sam opravdanje da je to nova svjetska disciplina extremnog sporta za adrenalin-junkies.

Drugi pak znaju ko je ta i gdje je ta, ali ih jednostavno ne interesuje, da prostiš. Došla iz Bosne ili došla iz Afrike to im je tu negdje, ne geografski već po važnosti informacije. Njih pokušavam smekšat pričom da smo mi nekad bili dio njihove kulture, da smo dio arhitekture naslijedili od njih, da smo mnogo stvari naslijedili od njih, ali Ignorantia Facti Excusat.  U većini slučajeva mi to ne vjeruju, jer ovdje imaju drugačiji utisak o bosancima koji su „bili dio austrijske kulturu“ (naglasak na „bili“).

Moj njemački još uvijek nije u svom vrhuncu, možda je to razlog odbojnosti mojih kolega prema meni, ali okruženje mi zaista ne da da ga naučim. U mojoj općini ću prije saznati gdje pojesti dobar burek nego Bečku šniclu, također ću prije saznati gdje pjeva Šaban Šaulić i gdje se održava Bečki teferić nego što ću saznati kada Bečka filharmonija izvodi Mozartovu Čarobnu frulu. Pokušat ću se sada opravdat: to mene ne interesuje, ali ulice moje općine su oblijepljenje plakatima Šabana i okruženje kao takvo onemogućava bosancima ikakvu integraciju u austrijsko društvo.

Još uvijek u meni čući onaj sindrom otpora od dijaspore; moji principi da nikad ne bih živjela u Austriji, a popravljala zube u Bosni. To sve naravno, sa velikom obazrivošću prema svom porijeklu i ponosom na svoju državu da ne „postanem“ austrijanka kao što bi naši bosanci koji žive u Bosni rekli. Šta znači taj kontext: postati austrijanka??? Dok razmišljam o ovome pitanju mali protest u meni buja. Da li to znači da se integrišem u njihovo društvo, prihvatim njihovu kulturu, budem dio nje, budem dio njihovih kulturnih događaja umjesto da idem na Bečki teferić?

Da li je integracija u njihovo društvo izdaja svog porijekla i suprotno tome, da li je dijasporski  pokušaj iskupljenja protest integraciji?

Bilo kako bilo, dok sam ovdje poštovat ću i slijediti austrijsku kulturu, a u Bosni ću poštovati i slijediti bosansku kulturu i filozofiju: „Što me nervira ova dijaspora […] dodju ovdje i šepure svi do jednog…“

Da li je ova metoda dobra ili nije, ne znaju ni bosanci ni austrijanci, jer sam udovoljila objema stranama, prvenstveno austrijancima  koji su bosance prije 136 godina pokušali integrisati, ali kako nisu uspjeli (jer smo mi ponosni bosanci/bošnjaci/ostali!), teško prihvataju poraz pa se trude da ih ta Bosna i ne interesuje, da prostiš…

Naida Čomaga
27.01.2014. Wien

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu