Info u vezi prijemnog ispita za studij informatike i poslovne informatike

Za sve one koje ova informacija zanima, pogotovo jer se prijemni ispit približava, upravo smo razgovarali sa Studienzulassung-om (odjeljenjem za prijem na studije) Uni Wien-a o prijemnom ispitu za studijske smjerove informatika i poslovna informatika. U sljedećih par tačaka vam prenosimo najbitnije informacije:

  • Prijemni ispit se održava 19. avgusta, na njemačkom jeziku i trajaće dva sata.
  • Ispit se održava istovremeno za oba smijera (informatiku i poslovnu informatiku).
  • Za slobodnih 415 studentskih mjesta se prijavilo 691 studenata. Ovo govori da pritisak nije enorman kao što je bio kod medicine (podsjećamo, manje od 10% primljenih studenata), ali opet nije zanemarljiv. Prolaznost je 60%.
  • Informacija o prolaznosti se očekuje ca 14 dana po završetku prijemnog ispita.
  • U svakom slučaju mogućnost upisa na studij do 30. novembra za zimski semestar 2021. godine. U ovom slučaju bi problematična bila jedino nepodudarnost sa prijemnim rokovima za predavanja.
  • Prijemni ispit se sastoji od tri oblasti: i) poznavanje teorije (iz literature date na raspolaganje), ii) razumijevanje tekstova i iii) kognitivne sposobnosti – svaki nosi istu težinu pri ukupnom bodovanju (1:1:1).
  • Po uspješnom prijemu, Uni vam može tražiti da nadoknadite još neke ispite kao uslov za upis i nastavak studija (ukoliko NPP nije u skladu sa neophodnim za Uni Wien) ili vam javiti da nema dodatnih ispita koje trebate položiti, te da možete započeti studij.

Nadamo se da su ove info bile od pomoći. Post završavamo sa jednim iskrenim: SRETNO!


Izvor ovdje.
Photo by Nguyen Dang Hoang Nhu on Unsplash.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu