“Home office” u Austriji

Prošlo je oko godinu dana prije nego što je čak i sa COVIDom u Austriji i zakonski regulisan rad o kuće. U proteklom periodu je većina onih koji su imali priliku zaista ovaj princip rada i praktikovalo (jer je u pojedinačnim privrednim granama ova mogućnost bila regulisana kolektivnim ugovorima), ali potreba za radom od kuće je drastično skočila sa pojavom virusa. Reorganizacija rada je u mnogim slučajevima bila “muss” (moranje), jer je situacija tako zahtijevala. Ali tek prije nekoliko dana je konačno i pravno definisano šta zaista rad od kuće znači.

Kako je tema veoma bitna za sve one koji imaju mogućnost da rade od kuće, odlučili smo se prenijeti vam bitne tačke.

  • Dobrovoljnost/saglasnost. U slučaju gdje je rad od kuće moguć, poslodavci i zaposleni se mogu individualno dogovoriti da se cjelokupno ili samo dio ugovorenog radnog vremena obavlja od kuće (tzv. “home office”). Ovaj dogovor mora biti u pisanoj formi i može ga opozvati bilo koja strana iz bitnog razloga, uz period najave od jednog mjeseca (po AVRAG zakonu). Da bi podržali ugovorne partnere, socijalni partneri i industrijska udruženja će izraditi i pripremiti modele.
  • Radnički savjet. U firmama u kojima postoji radnički savjet se mogu dogovoriti opšte važeći propisi za organizaciju “home office”-a. (Pravna osnova člana 97 ArbVG mora u te svrhe biti upotpunjena sa slučajem „uvođenje i regulacija home office-a“.)
  • Propisi o radnom pravu. Sve odredbe Zakona o radnom vremenu i odmoru (AngG, GewO, AZG, UrlG), kao i Zakona o odgovornosti zaposlenih (DHG), takođe ostaju na snazi u home office-u. Pored toga, u Zakonu o odgovornosti poslodavca (isto DHG) će biti pojašnjeno da se šteta koju nanesu članovi domaćinstva (ili kućni ljubimci) na radnoj opremi pripisuje zaposlenima.
  • Zaštita zaposlenih. Dijelovi ASchG i ArbIG koji se odnose na home office ostaju nepromijenjeni. ArbIG izričito propisuje da inspekcija rada nema pravo pristupa privatnim stanovima zaposlenih. U odsustvu direktne primjenljivosti ili provjerljivosti, trebalo bi izraditi uzorak evaluacije radnih mjesta u home office-ima. Poslodavci su dužni da zaposlene upute u zahtjeve izgleda radnog mjesta prije nego što počnu da rade od kuće. Socijalni partneri i industrijska udruženja, zajedno sa Ministarstvom za rad, porodicu i omladinu, razvijaju informativnu brošuru i smijernice kao osnovu za sadržaj ovog uputstva.
  • Osiguranje od nezgoda. Trenutna regulativa o COVIDu treba da bude usvojena u trajni zakon. Međutim, slučajevi iz člana 175, stav 2, tačka 7 ASVG (ispunjavanje vitalnih potreba i bitni putevi) moraju biti isključeni iz kvalifikovanja kao nesreće na radu. Tačan pravni oblik provjerava i razvija Ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, zaštitu i zaštitu potrošača. Po drugom izvoru, radnik je i u svom domu osiguran za vrijeme radnog vremena (što inače ne važi za stanove ukoliko se normalno radi u office-u).
  • Oprema za rad. U skladu sa članom 1014 ABGB, poslodavci zaposlenima pružaju digitalnu radnu opremu (uključujući vezu za razmjenu podataka) koja je neophodna za rad od kuće. Umjesto toga, može se ugovoriti upotreba radne opreme u vlasništvu zaposlenih. Za ovo se plaća odgovarajuća (paušalna) naknada.

Izvore možete pronaći ovdje i ovdje. Ovaj tekst ćemo updateovati novim informacija kada budu dostupne.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu