Holandija: „bez internacionalaca“ i „samo holandski“

Univerziteti i fakulteti su ove sedmice počeli u Holandiji, ali stotine, ako ne i hiljade, stranih studenata još uvijek traži smještaj. Na primjer, u Groningenu je oko 600 stranih studenata kontaktiralo volontersku organizaciju Shelter our Students, koja pokušava da im pronađe privremeni smještaj. Univerzitet u Tventeu čak je otišao dalje te je preporučio stranim studentima “da ne dolaze zbog nedostatka mjesta za život”, izvijestio je AD prošlog meseca. Godišnju potragu za studentskim smještajem pogoršava činjenica da strani studenti nisu dobrodošli u mnogim holandskim studentskim domovima. Prazne sobe se često oglašavaju na Facebooku i stambenim stranicama pod uslovom „bez stranih državljana“ i „samo holandski“, iako to može prekršiti zakone protiv diskriminacije. Indonežanska studentkinja F.K. rekla je za AD da je mjesecima tražila sobu, ali bez uspjeha. Ona trenutno živi u stanu Airbnb, ali je za novine rekla: „Zaista bih voljela da učestvujem u studentskom životu.“

Sve veći broj

Oko 13% studenata na holandskim univerzitetima dolazi izvan Holandije, a taj broj se povećava. Zajedno sa ukupnim povećanjem broja studenata, nedostatak stambenog prostora se samo pogoršao, rekla je za list A.B. iz studentske unije LSVb. Rekla je da LSVb prima „ogromnu količinu“ email-ova od stranih studenata koji ne mogu da pronađu gdje da žive, kao i o trendu „samo holandski“. „Mnogi strani studenti nalaze se u hitnom smještaju. “Zaista moramo da imamo više stanova za ovu grupu”. „Ove godine je gore nego ikad“, rekao je portparol Shelter our Students Marinus Jongman za NOS. Situacija je gora jer je samo tržište stanova tako tijesno te studenti ne napuštaju studentski smještaj kada diplomiraju.

Google Translate

„Čuli smo za međunarodne studente koji koriste Google Translate za dopisivanje sa stanodavcem … ali čim telefoniraju i progovore engleski, soba više nije dostupna“, rekao je Jongman. „To je kao da tražite iglu u plastu sijena“, rekao je rumunski student Paul. „Vrlo mali broj oglasa je otvoren za strane studente. Većina studentskih kuća ne želi strance“. Jongman je rekao da univerziteti imaju obavezu da osiguraju da ima dovoljno smještaja za ljude koji dolaze u Holandiju. „Da razjasnimo ovo“, rekao je „Strani studenti su dobrodošli, ali sa njima treba postupati humano. Ne možete ih dovesti ovdje samo da biste ih učinili beskućnicima.” Ranije ove nedjelje, LSVb je zajedno sa političkim partijama PvdA i GroenLinks pozvao ministarku za stanovanje Kajsu Ollongren da učini više kako bi uopšte riješio nedostatak studentskog smještaja. Monitor za studentsko stanovanje Kences kaže da nedostaje najmanje 22.000 studentskih soba, a taj broj samo raste…


Izvor informacije ovdje.
Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu