Harun Hindija: medalja na internacionalnoj olimpijadi

Harun Hindija je još jedan mladi ambasador kojem polazi za rukom da na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu- znanjem. Rođen je 22.03. 1994. godine u Visokom, gdje je završio osnovnu školu, a tu je i započela njegova ljubav prema matematici.

Ove godine završio je Tursko – bosanski koledž u Sarajevu, a svoje planove za buduće studiranje će nam predstaviti u nastavku.

 

Na Internacionalnoj olimpijadi matematičara u Argentini ste osvojili srebrenu medalju, možete li nam reći, koliko ste medalja do sada osvojili?

Osim ove, osvojio sam još srebro na Juniorskoj Balkanskoj Matematičkoj Olimpijadi 2009. godine i zlato na Balkanskoj Matematičkoj Olimpijadi ove godine.

Završili ste Tursko-bosanski koledž u Sarajevu, da li ste već isplanirali svoje buduće školovanje?

Već sam se upisao na Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, smjer Teorijska kompjuterska nauka. Ostao sam u BiH jer mislim da je rano da sada idem, a i iz razloga što hoću da pokušam ovdje jer bih više volio da ovdje uspijem.

Da li planirate aplicirati za neku inostranu stipendiju ili ljetnu školu u inostranstvu?

Ne, nisam planirao jer nisam ni čuo za neku korisnu inostranu stipendiju ili ljetnu školu.

Ako bi studirali u inostranstvu, koji grad i koji univerzitet bi to bio?

Ako bih studirao u inostranstvu moja želja bi bila Amerika, naravno volio bih da odem na jedan od najboljih fakulteta, ali zbog udaljenosti je moguće da nekad studije nastavim u nekim razvijenijim zemljama Evrope.

Možete li nam reći, kakvo mišljenje imate o studiranju u inostranstvu?

Mogućnost studiranja u inostranstvu je prilika za mlade da nauče jezik, da spoznaju novu kulturu, da studiraju na najprestižnijim fakultetima svijeta, s tim da se poslije jako teško vratiti ovamo.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu