Handy-Signatur (digitalni potpis)

Handy-Signatur (odnosno od uskoro ID Austria) vam u mnogome olakšava život! Riječ je o vašem digitalnom (oficijelno priznatom) potpisu, kojeg izvršavate potpisivanjem putem mobilnog telefona. Istim možete završavati razne administracijske poslove, bez da trebate da idete na lice mjesta u određenu ustanovu.

Na samo jedan dan je na primjer uspješno izvedeno preko 400 000 potpisa. U prosjeku je riječ oko 100 000 potpisa dnevno, dok su se tokom korone brojevi udvostručili. Gotovo 2,1 miliona građana Austrije koristi ovu uslugu.

Prvo je neophodno, da na za to predviđenim mjestima i načinima, kreirati svoj “digitalni identitet” i povezati ga sa mobilnim telefonom. Listu gdje i na koji način je to moguće uraditi možete pronaći ovdje. Nakon što to završite, od tog trenutka možete da koristite svoj digitalni potpis, ne samo da se logujete u određene platforme (npr. poreska uprava), već i da digitalno potpisujete koji god dokument po potrebi ad hoc uploadujete. Cijela procedura je veoma jednostavna, a može vam uštediti jako mnogo vremena jer nema čekanja i u nekoliko sekundi sve bude završeno.


Više informacija možete pronaći ovdje.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu