Glasaj!

Ukoliko je većina nas išta u ovom (teškom) proteklom periodu pandemije shvatila, to je onda važnost organa koji zastupaju naša prava i interese. Čuli smo i čitali o falinkama rada ovih organa na mnogim fakultetima i univerzitetima. Studentski zastupnici su naš glas u komunikaciji sa univerzitetskim organima, bilo sa dekanatima, rektoratima ili i višim instancama. U proteklom periodu su, na primjer, popriličnu (i medijsku) negativnu pažnju dobili studentski predstavnici pravnog fakulteta Univerziteta Beč. Oni su se u medijima skoro čak i direktno izjašljavali protiv svojih birača (izvor). Ovo je naravno bilo burno dočekano od svih onih koji su mislili da taj organ radi u njihovom najboljem interesu. S druge strane, na Tehničkom Univerzitetu u Beču (TU Wien) smo vidjeli drugačiji stav. Na pokušaje dodatnog pritiska na studente, njihovi zastupnici se zajedničkim snagama suprostavljaju (izvor).

Stoga mislimo da je, uvijek bilo, ali pogotovo sa skupljenim iskustvima iz prošlog perioda, veoma bitno da glasamo za one koji će nas zastupati. Poznato je da kao ne-austrijski državljani ne možemo nažalost učestvovati u nacionalnim demokratskim izborima. Ovo nije slučaj sa ÖH izborima, jer kao studenti imamo pravo na to! To je i razlog zašto bismo trebali aktivno učestvovati u procesu kreiranja onih organa, koji nas zastupaju. Čak i kada nismo svjesni da se sličan proces dešava, ti organi nas na svakodnevnoj bazi zastupaju.

Izbori se održavaju 18-20. maj 2021. godine. Kako se zastupnici biraju na svakom fakultetu (i univerzitetu) individualno, neophodno je da se pri svojoj instituciji upoznate sa ponuđenim partijama i kandidatima.

Ukoliko ne želite na licu mjesta da glasate (iz kojeg god razloga), moguće je da do 11. maja zatražite glasački listić putem pošte na sljedećem linku.


Više informacija ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu