Finansijska podrška od ÖH UniWien

Bespotrebno je napisati da smo svi itekako svjesni težine vremena u kom se nalazimo, gdje trebamo da brinemo ne samo o zdravlju, nego nažalost i veoma često o finansijama. Mnogi su radi uvedenih mjera došli u finansijske neprilike prouzrokovane gašenjem društvenog života.

ÖH UniWien (Österreichische HochschülerInnenschaft Uni Wien, studentska unija Bečkog univerziteta) želi da podrži studente bespovratnim sredstvima putem socijalnog fonda, te nas je obavijestila o finansijskoj injekciji do 745€ kao pomoć osobama koje su u finansijskim neprilikama. Rok za zahtjeve je za ovaj krug pomalo kratak, jer treba zaključno sa 25. martom (do 23:59) da bude poslan putem email-na na adresu: sozialreferat@oeh.univie.ac.at. Ukoliko ne stignete da predate do ovog roka, zahtjev koji pošaljete će biti obrađen u sljedećem krugu.

Zahtjeve mogu poslati samo studenti Univerziteta Beč, te stoga morate imati bar pismo o prijemu (njem. Zulassungsbescheid) univerziteta.
Kao student Univerziteta Beč se možete jednom godišnje prijaviti za finansiranje. Ako ste u proteklom periodu već dobili neka sredstva, moraćete da sačekate 12 mjeseci kako biste mogli da podnesete novu prijavu.

Za zahtjev (pronaći ovdje) neophodno je sljedeće, da:
1. popunite formular
2. priložiti sve potrebne dokumente
3. ispunjavate sledeće zahtjeve (možete vidjeti na linku, tačka I.: da ste redovni ili vanredni student UniWien-a sa bar potvrdom o prijemu, da ste u finansijskom problemu, da u proteklih 12 mjeseci niste bili finansijski podržani od strane UniWien-a ili ÖH UniWien-a plus dokumenti koji će potvrditi vašu finansijsku ugroženost – koje ćete naći izlistane ispod u “potrebni dokumenti”).

Potrebni dokumenti:
1. dokument sa slikom (pasoš, vozačka, viza)
2. trenutno važeći Studienblatt (studentski listić)
3. Sammelzeugnis (potvrda o ispitima)
4. izvod bankovnog računa za posljednja tri mjeseca
5. dodatni dokazi o finansijkim poteškoćama (predstojeći računi, potvrde o zaostatku sa plaćanjem stanarine)
6. ugovor o zakupu stana/sobe (studentski domovi)
7. za studente iz ne-EU zemalja i studentska viza; za vanredne studente ne-EU zemalja nezaobilazno!
8. ukoliko imate djecu, njihovi rodni listovi
9. ukoliko dobijate stipendiju, potvrdu o ovome
10. ostali eventualni dokazi o razlozima financijskih poteškoća (npr. obaveza plaćanja alimentacije za djecu, potvrda o invaliditetu)
11. saglasnost osoba čije ste lične podatke naveli (npr. izvodi iz banke o finansijskom stanju roditelja, bolest člana porodice…)

ÖH UniWien je unaprijed rekao da se trudi da svaku aplikaciju obradi što je brže i savjesnije moguće, ali da će zbog velikog broja aplikacija obrada potrajati nešto duže. Odgovore na zahtjeve ćete takođe dobiti putem email-a.

Link teksta u originalu.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu