e-Impfpass (elektronski karton vakcinacija)

Do sada ste vjerovatno (na)čuli priče u vezi sa ovim projektom, na AT i EU nivou. Cilj projekta je da se ovom platformom ponovo olakša (i vrati) nesmetano kretanje unutar EU27 zemalja. Elektronski pasoš će igrati posebnu ulogu za vakcinisanje protiv COVIDa (kao dokaz o vakcinaciji), ali i za druge vakcine. Ideja je generalno za pohvaliti, jer ko inače nosi svoje kartončiće sa sobom?

U Austriji je odlukom Državne komisije za kontrolu ciljeva kompaniji ELGA GmbH povjereno sprovođenje pilot projekta za e-Impfpass. Pored postojećih ELGA aplikacija za e-dijagnozu i e-lijekove, e-Impfpass se takođe primjenjuje na osnovu sigurne ELGA infrastrukture. Podaci o vakcinaciji se čuvaju u centralnom austrijskom registru vakcinacija, što omogućava potpunu i standardizovanu dokumentaciju o vakcinaciji. Karton vakcinacija će u bliskoj budućnosti potpuno biti zamijenjen elektronskom verzijom, pa isti više neće biti potrebni i više se neće moći izgubiti. Građani mogu pregledati svoje vakcine putem portala ELGA (pristup putem www.gesundheit.gv.at sa Handy-Signatur-om [o ovom ćemo pisati uskoro]). Registar vakcinacije se može koristiti za osiguravanje epidemioloških procena kao što su pouzdane stope vakcinacije. Konkretno je ova trenutna situacija pokazala koliko je to važno!

Dokumentacija o COVID vakcinaciji

Nakon uspješnog testiranja e-Impfpass-a 2020. godine, vakcinacije protiv korone su sada i na ovaj način dokumentovane. Međutim, s obzirom da nemaju svi ljekari koji vakcinišu vezu sa e-Impfpass-om, podaci o vakcinaciji mogu se evidentirati i širom Austrije na mobilnim uređajima (ili tabletima). Programeri već uveliko rade na kompletnoj sistemskoj integraciji – trenutno su stotine praksi već povezane na ovaj način.


Opšte informacije o vakcinaciji protiv korone dostupne su ovdje.
Kontrolna tabla za vakcinaciju protiv korone ovdje.
Više informacija ovdje.
Photo by Fabian Hurnaus on Unsplash.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu