Doktor matematičke logike

 

STUDIRAJeu: Kako si se odlučio za studij matematike?

Ajdin Halilović: Vrlo teško. Razlog je to što sam se dvoumio između prirodnih i društvenih nauka, iako su šanse da ću postati prirodnjak bile daleko veće, jer sam učestvovao na mnogim matematičkim takmičenjima u toku srednje škole. Na kraju sam se odlučio za matematičku logiku (oblast u matematici) i to je bio svojevrstan kompromis između društvenih i prirodnih nauka. 

 

STeu: Zašto matematika u Beču? 

AH: U Beču se nalazi jedan od najboljih instituta za matematičku logiku na svijetu. Nazvan je po austrijskom logičaru Kurtu Goedelu, koji je, poslije Freuda i Mozarta, možda najpoznatiji Austrijanac i koji je prvo ime matematičke logike svih vremena. Mnogi ga pamte i po tome što je bio veliki prijatelj Alberta Einsteina. Osim ovoga, Beč je naravno prelijep grad, blizu je BiH i uslovi za studiranje su fenomenalni, ako izuzmemo par stvari. 

 

STeu: Kako je izgledala procedura tvog dolaska u Beč na studij matematike? 

AH: Ne znam koliko je to sada aktuelno, jer se procedura dobrim dijelom promijenila. Ja sam morao vaditi vizu na par dana da bih mogao doći upisati kurs jezika i pronaći dom, a zatim sam išao nazad u Sarajevo po šestomjesečnu vizu. Bilo je malo komplikovano, jer par dana nije bilo dovoljno da se temeljito obave gore navedene dvije stvari. Mislim da je danas sve lakše zbog bezviznog režima. 

 

STeu: Odsjek za logiku, ne baš čest smjer. Možeš li nam nešto reći o tom obliku matematike? 

AH: Postoji matematička logika i postoji filozofska logika, ako je tako mogu nazvati. Ono što karakteristiše i jednu i drugu jeste preciznost metoda i objekata koje one koriste. Matematička logika, dakle, na jedan vrlo precizan i krajnje apstraktan način izučava matematiku, što ima mnoge prednosti. Za razliku od drugih oblasti u matematici, glavni pojam u logici jeste beskonačnost. Pored izučavanja beskonačnosti, treba još naglasiti da logika pridaje veliki značaj izučavanju osnova matematike. 

 

STeu: Da li si za vrijeme studija imao kolege iz Bosne i Hercegovine? 

AH: Da, imao sam više kolega iz BiH za vrijeme studija. Danas se ne viđamo baš često, jer je svako otišao u neku drugu oblast, ali tu i tamo se ipak nađemo privatno.  

STeu: Sudeći po tvom Curicculum Vitae, studij, magisterij i doktorat si u redovnom roku završio. Šta je tajna tvog uspjeha? 

AH: Mogu se samo zahvaliti Bogu što je tako, jer bilo je trenutaka kada ni sam nisam vjerovao da ću uspjeti. Zato bih preporučio svim studentima da marljivo rade, ali da se nikada ne opterećuju previše, niti puno sekiraju za rezultate, jer uspjeh ako će doći, on će doći, čak ako ni sami u to ne vjerujete. 

STeu: Možeš li nam opisati kako je izgledao jedan tvoj klasični dan za vrijeme studija matematike? 

AH: Teško je sve opisati kroz jedan dan, radije ću uzeti sedmicu za primjer. Ućio sam svaki dan po potrebi, tj. kad god mi nešto nije bilo jasno u matematici. Međutim, isto tako sam se svaki dan bar nakratko družio sa prijateljima, odnosno 2-3 puta sedmično bavio sportom ili drugim aktivnostima. Mislim da je vrlo važno više puta sedmično naći vremena za rekreaciju i za druženje. To naravno ne znači da nauka ne treba konstantno da bude pred očima. Mislim da je najuspješniji onaj student koji živi i sanja nauku, koji razmišlja o njoj i kada jede, ali i koji ima sposobnost da je stavi na standby više puta dnevno. Ali pazite – ne ugasiti, već standby!  

 

STeu: Šta bi savjetovao budućim i trenutnim studentima (ne samo matematike)?

AH: Za vrijeme studija je potrebno razbijati monotoniju. Ukoliko dosadi biblioteka u kojoj se uči, promijeni je. Ukoliko se više ne možeš skoncentrisati, otputuj u drugu državu na jedan ili dva semestra preko ERASMUS – programa. Ako gubiš motivaciju za svoju struku, osvježi je obavezno, siguran sam da će svako pronaći odgovarajući način da to uradi!

 

STeu: Kakve su poslovne mogućnosti s jednim takvim profilom?

AH: Prva mogućnost je svakako da nastavim s istraživanjem u matematičkoj logici na nivou na kojem sam do sada radio. Druga mogućnost je da se više posvetim predavanju, tj. radu sa studentima. Lično preferiram jednu od ove dvije opcije (odnosno njihovu kombinaciju), zbog kojih sam se još davno i odlučio za doktorat.

 

STeu: BiH. Planiraš li se vraćati?  

AH: Planiram se vraćati. Imam veliku želju da koliko toliko doprinesem oporavljanju obrazovnog sistema u BiH. Mnogo me boli što imamo velikih problema upravo u tom, možda najvažnijem sektoru za budućnost BiH. Mislim da su iskustva Bosanaca i Hercegovaca stečena diljem svijeta veoma dragocjena za BiH. Moram biti iskren, osjetio sam da je spremnost da se vratim vremenom blijedila. Ali sam shvatio da se radi o sebičnosti koje nije bilo tek kada sam došao i odlučio sam se sanžno boriti protiv nje! 

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu