Nakon medicine: ljekar u Beču

 

STUDIRAJeu: Šta je utjecalo na tvoju odluku da studiraš izvan bh. granica?

Samir Šljivić: Situacija koja je vladala na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, ovdje isključivo mislim na Univerzitet u Tuzli gdje sam bio upisao prvu godinu na Medicinskum fakultetu, znatno je utjecala na moju konačnu odluku da studij nastavim van granica Bosne i Hercegovine.

 

STeu: Šta ti je predstavljalo najveće poteškoće tokom studija u EU?

SŠ: Kao i većini mojih kolega, najveće poteškoće mi je predstavljala finansijska situacija, a na samom početku (otprilike prvih 6-9 mjeseci ) svakako njemački jezik koji nisam dovoljno poznavao, navikavanje na drugu sredinu, kulturu i sl.

 

STeu: Da li ti je njemački jezik predstavljao problem u toku studija? Šta bi preporučio po tom pitanju studentima koji misle doći u Beč?

SŠ: Kao što sam već kratko spomenuo, poznavanje njemačkog jezika je veoma bitno – posebno za studente medicine zbog prijemnog ispita. Na početku je bilo poprilično teško, međutim vremenom, tj. dužim boravkom i komunikacijom na njemačkom, se savlada i jezik, tako da uopšte ne bude problem. Preporučujem svima koji imaju namjeru u Beču studirati medicinu da se unaprijed posvete učenju njemačkog jezika, jer će im to svakako biti od velike pomoći. Najbolje je počet pohađati kurseve njemačkog jezika, još tokom srednje škole.

 

STeu: Šta bi poručio osobama koje žele da studiraju isti studij kao ti, u istom gradu kao i ti?

SŠ: Svima koji se odluče da studiraju medicinu u Beču želim skrenuti pažnju da je poznavanje njemačkog jezika postalo obavezno, obzirom da je uveden prijemni ispit.

 

STeu: Da li se namjeravaš vratiti u BiH?

SŠ: Trenutno nemam namjeru vratiti se u BiH – bar ne u neko skorije vrijeme. Obzirom da imam želju ovdje završiti specijalizaciju, planiram ostati još neki period u Austriji.

 

STeu: Kakve su ti mogućnosti za zapošljavanje?

SŠ: Situacija sa zaposljenjem poslije završenog medicinskog fakulteta (neovisno o tome gdje ste ga zavrsili) za državljane Bosne i Hercegovine u Austriji je jako teška. Naime, zakonskom odredbom (http://www.aerztekammer.at/?aid=AUSLAENDISCHE_AERZTE&type=article) nije omogućen rad bosanskohercegovačkim državljanima na prostoru Republike Austrije uprkos završenom medicinskom fakultetu, osim ukoliko posjeduju STALNU BORAVIŠNU DOZVOLU za Republiku Austriju. Mogućnost zaposljenja u vidu postdiplomskog studija je svakako jedna opcija, kao i zaposljenje u nekom naučno-istraživačkom centru.

 

STeu: Koji su tvoji budući planovi, ako misliš studirati dalje?

SŠ: Namjeravam upisati postdiplomski studij, uporedo sa specijalizacijom.

 

STeu: Da li si morao raditi pored studija i da li je to utjecalo na tok tvog studija?

SŠ: Za vrijeme studija sam bio prinuđen raditi, mislim naravno na neke sitnije studentske poslove, i ne smatram da je taj moj rad utjecao na konačan ishod mog studija.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu