Došli da bi se vratili: šta nakon studija u inostranstvu?

Vlada je već shvatila potencijale tih mladih osoba, te već rade na njihovom zadržavanju u Njemačkoj. Strani studenti su idealni za Njemačku: bitna radna snaga, dobro obrazovanje, upoznati su već sa sistemom u Njemačkoj, i: već su u Njemačkoj.

Nedavno su objavljeni rezultati nove studije o stranim studentima. Studija obuhvata pet evropskih država: Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Holandiju i Švedsku. Sprovedena studija odgovara na pitanja koliko stranih studenata želi da ostane u zemlji gdje su studirali, koliko ih naposljetku ostane i šta utjeće na njihovu odluku.

Rezultat: dvije trečine od 6200 ispitanih želi da ostane u zemlji gdje su završili studij (u Njemačkoj 80%). Međutim, samo jedna četvrtina zaista i ostane (u Francuskoj jedna trečina). Koji su razlozi za njihov odlazak?

Između želje i realnosti se nalaze velike prepreke, objašnjava Gunilla Fincke, direktorica ustanove koja je sprovela studiju. Studija je pokazala da uglavnom studentima nedostaju informacije pomoću kojih bi mogli ostati u željenoj državi. U Njemačkoj je od svih ispitanih samo jedna četvrtina posjedovala potrebne informacije. Problem je što u Njemačkoj postoji komplikovana zakonska regulativa za strance, te je teško doći do informacija.

Ono što studija također pokazuje jeste da bi većina ispitanih rado ostala u zemlji završenog fakulteta, ali ne duže od 5 godina. Uglavnom žele da steknu radno iskustvo, te da se vrate u domovinu. Na pitanje zašto, uglavnom odgovaraju da su doživjeli netrpeljivost prema strancima.

Njemačka vlada je najavila korake kojima želi zadržati studente: radna dozvola za vrijeme studija i legalan boravak od 18 mjeseci nakon završenog studija, u svrhu pronalaska posla.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu