Dolazak/povratak u Austriju

Ukoliko vas zanima kako trenutno izgleda “procedura” dolaska odnosno povratka u Austriju, na pravom ste mjestu. Trenutno je zbog virusa stanje i dalje drugačije, pogotovo jer su sve balkanske zemlje na listi visoko rizičnih zemalja, što zahtijeva dodatno planiranje. Za slučaj da još ne znate na šta se sve trebate obratiti pažnju i šta možete očekivati smo se odlučili na kratki sažetak dva najbitnija scenarija.

Scenarij 1 – Uspješno ste se upisali na univerzitet u Austriji?

Prije svega – čestitamo i želimo sve najbolje sa početkom studija! Sada kada posjedujete potvrdu o upisu (na njemačkom Zulassungsbescheid), vjerovatno vas u dopisu univerzitet obavještava i da trebate da dođete i da fizički završite proceduru upisa, odnosno uplatite prvi semestar. Kada se odlučite na put, na granicama ne biste trebali imati problema sa tom originalnom potvrdom i naravno pasošem :) Takođe vam je neophodan negativan PCR test (na našem i na engleskom jeziku) koji trebate uraditi neposredno pred polazak na put jer ne smije biti stariji od 72 sata (inače “prijeti” 10 dana morajuće samoizolacije). Ukoliko putujete iz BiH, na HR i SLO granici će vam najvjerovatnije provjeriti potvrdu od univerziteta, a na AT granici i negativan test.

Scenarij 2 – Već posjedujete studentsku vizu i išli ste negdje u posjetu, ali niste uspjeli tamo uraditi PCR test?

Na granicama naravno nećete imati nikakvih poteškoća što putujete za Austriju jer već posjedujete vizu, ali ćete na ulasku u Austriju morati potpisati morajuću 10-dnevnu samoizolaciju, gdje morate navesti svoju adresu u svrhu nenajavljenih kontrola. Ukoliko ne želite ili ne možete da priuštite sebi toliki period samoizolacije, postoji mogućnost prekida iste ukoliko u 48 sati po ulasku u Austriju odradite test u nekom od centara i pošaljete negativan test nadležnoj ustanovi – ministarstvu zdravlja (link). Iz tog razloga vam savjetujemo da prije polaska zakažete termin za testiranje u jednom od tih centara za testiranje (na osnovu toga gdje živite) koji će vam biti najvjerovatnije biti potvrđen. Bilo bi dobro da zakazani termin javite ministarstvu kako bi znali da u tom terminu radi testiranja niste kod kuće (u slučaju da baš tada naiđe kontrola). Vjerovatno će vam preporučiti (što vjerujemo da znate i sami 🙂) da ne koristite javni prevoz u putu do centra za testiranje. Nakon završenog testa rezultate će vam u toku dana poslati putem email-a, a iste onda trebate proslijediti ministarstvu. Nakon toga ćete dobiti uplatnicu da platite urađeni test i to je to – samoizolacija i ostali uslovi ispoštovani.

Nadamo se da sažetak sadrži najvažnije informacije te se zahvaljujemo Selmi na dijeljenju istih!

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu