Dojave za brzu pomoć

Desi li vam se da prolazite ulicama i nailazite na stvari koje bi trebalo da se poprave, zamijene, postave ili uklone? Ili vam ulična rasvjeta u naselju ne radi, česma za vodu ne funkcioniše kako treba? Nikakav problem, nećete morati dugo čekati da se problem riješi. Grad Beč je osmislio odličnu ideju kako da građani doprinesu u rješavanju ovih problemčića, jer ne postoji bolji način i kooperacija u sličnim stvarima od ove.

“Sag’s Wien” aplikacija dobija mjesečno oko 3,5k različitih informacija od građana o trenutnom stanju u gradu. Te informacije, odnosno upiti, budu onda obrađene i proslijeđene na nadležne institucije, bili to razni magistrati, Wienerlinien ili mnogi drugi. Ovako uopšte vi ne morate da mozgate koga bi trebalo informisati, već to bude urađeno putem korištenja aplikacije. Upit možete objaviti sa privatnim account-om, ili i anonimno, a prilikom unošenja informacije u aplikaciju trebate poslati po mogućnosti sliku i navesti tačnu lokaciju (radi lakšeg pronalaženja). Onda vas aplikacija obavijesti o koracima koji su poduzeti po pitanju vašeg upita, odnosno kada je pregledan (na istom radi tim od 10 ljudi), kome je proslijeđen, kada se očekuje rješenje i na kraju kada je zadatak uspješno završen. Cijeli proces zna čak i samo nekoliko sati da potraje prije nego što problem bude uklonjen. Ovo naravno ipak zavisi i od komplikovanosti rješavanja istog.

Više informacija možete pronaći ovdje, a ovdje i samu aplikaciju za Android i iOS sistem. Pokušajte aktivno uljepšavati grad, lijep je osjećaj :)

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu