Dan žena u Wiener Rathaus-u

Povodom međunarodnog dana žena, 6. marta će bečka gradska vijećnica (Wiener Rathaus) biti u znaku žena te njima (od 15:00h) otvoriti svoja vrata za savjetovanja, radionice, informacije i mnogo toga drugog što se nalazi na programu tog dana.

Na međunarodni dan žena (8. marta) se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Isti se obilježava svake godine još od 1909. godine nakon deklaracije američke socijalističke partije. Na ovaj datum je i Susan B. Anthony stala pred Odbor za pravosuđe predstavničkog doma 1884. godine i zahtijevala da isti (i niko) više ne razlikuje građane na osnovu njihovog pola. Njena borba je bila u nizu drugih pokreta 19. vijeka u borbi za prava žena i za pravo žena da glasaju.
Ovaj dan podsjeća na to koliko je važno boriti se za jednakost između polova, jer je to preduslov dobrog i korektnog odnosa među svima. Ovo se naravno odnosi i na jednakost u pruženim šansama, ali kako još uvijek nismo na tom nivou (npr. nejednakost u platama za iste poslove), solidarnost, povezanost i podrška žena jednih drugima je kao i do sada veoma važna.

Program bečke gradske vijećnice za 8. mart

Na šarolikom programu je mnogo toga, ali neki od primjera su gratis radionice, kao npr. tema “fit za posao sa socijalnim medijima”. Prisutna će biti i rekord-fudbalerka Nina Burger koja će odvojiti vrijeme za one koji bi rado da imaju njen autogram ali i dodjeljivanje ulaznih karata za finale “UEFA žensku šampion ligu” 24. marta u Beču. Takođe je na programu tura unutar gradske vijećnice “putevi žena kroz vijećnicu” sa devet informativnih zaustavljanja.

Link za dodatne informacije.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu