Besplatan test za one koji su se vratili iz Hrvatske

Pretpostavljamo da ste već u toku da je od sutra i Hrvatska zbog povećanog broja slučajeva na crvenoj listi zemalja što se tiče COVID-a. Iz tog razloga je svima koji su se vratili iz Hrvatske između 7. avgusta 2020. (00:00 sati ujutro) do danas, 16. avgusta omogućeno da se u roku od 24 sata besplatno testiraju. Ova besplatna opcija može se iskoristiti kroz različite ponude do uključno sljedećeg petka, 21. avgusta. Za sve koji se vraćaju iz Hrvatske od sutra, 17. avgusta 2020. (od ponoći), primjenjuju se odredbe propisa o COVIDu.

Besplatno testiranje preko 1450 sa i bez simptoma

Ukoliko ste se vratili iz Hrvatske u gore navedenom periodu, možete nazvati zdravstvenu liniju 1450 i dobiti besplatni test kod kuće – bez obzira da li imate simptome ili ne. Da bi operativno pokrili povećani broj poziva na 1450 i da bi se broj čekanja smanjio za one koje ovo obuhvata, radno osoblje je povećano za 50%.

Walk-in i drive-in testiranja kod stadiona Ernst Happel

Ukoliko živite u Beču imate i drugu mogućnost testiranja, a to je kod stadiona Ernst Happel (adresa Meiereistraße 7, 1020 Wien). Svima koji su se u Beč vratili u navedenom periodu i nemaju simptome omogućeno je već danas od 12:30h pa do ponoći, a sutra već od 6:00h da se testiraju. Ako nemate mogućnost korištenja drive-in testiranja, možete napraviti test i putem mjesta za prolazak (pješke). Registracija se obavlja na licu mjesta sa identifikacionim dokumentom. Ova testna stanica je otvorena svaki dan od 18.00h – 21.00h do petka, 21. avgusta. Za pješake su pridržavanje potrebne udaljenosti i nošenje maski obavezni! Mogućnost testiranja na ovoj lokaciji koristite samo ukoliko nemate simptome – ukoliko ih već imate, onda nazovite 1450.


I mi se zahvaljujemo bečkim ustanovama koje su ovom brzom akcijom omogućili velikom broju ljudi u Beču da se besplatno testiraju čak i bez simptoma: Arbeiter-Samariterbund (sprovodi testiranja), bečka profesionalna vatrogasna brigada (postavlja testne kontejnere), Wiener Sportstatten GmbH (pruža prostore za testiranja), za organizaciju je bila odgovorna radna grupa za profesionalni spasilački Beč te naravno i grad Beč. Više informacija na linku.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu