Austrija (trenutno) obustavila opšte vakcinisanje

Vlada Austrije je trenutno obustavila opšte vakcinisanje protiv Covida, koje je na snazi od početka februara. Obaveza da se svi stariji od 18 godina vakcinišu “nije proporcionalna” s obzirom na trenutno preovlađujuću omikron varijantu.

Naime, kršenje dužnosti je trebalo da bude kažnjavano od sredine marta. Osnov za odluku o obustavljanju je, pak, izvještaj četvoročlane komisije. Ista međutim upozorava na „veoma vjerovatan”, eventualno veliki talas na jesen. Bez pripreme bi drastične mjere čak i do lockdown-a mogle biti posljedica, kažu…

Trenutno opšte vakcinisanje, a vlada se na to poziva, i dalje “nije neophodno” ili “nije prikladno”, kako kaže izvještaj na 25 stranica. Njihova sadašnja primjena bi, po mišljenju stručnjaka, bila zakonski moguća samo za ljude koji nisu vakcinisani niti oporavljeni. Međutim, za ovu grupu postoje i medicinski i pravni argumenti za odlaganje sprovođenja obavezne vakcinacije.

Izvještaj komisije: opšte vakcinisanje „i dalje ima smisla u principu“

U izvještaju komisije se takođe navodi da je vakcinacija centralni element u suočavanju sa pandemijom: „Opšte vakcinisanje kao isprobano i testirano sredstvo za obezbjeđivanje visoke stope vakcinacije i dalje u principu ima smisla kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenog sistema“, navodi se u izvještaju.

Međutim, “da li” i “kada” je zavisilo od više faktora. Ulogu igraju npr epidemiološki razvoj ili stepen smanjenja imuniteta kao posljedica vakcinacije ili bolesti. Takođe, vrijednost terapije kao moguće zamjene za vakcinaciju i dalji razvoj prihvatanja vakcinacije. Stoga je od ključnog značaja kontinuirano praćenje i preispitivanje situacije, opet najkasnije za tri mjeseca, uzimajući u obzir tadašnje stanje nauke. U tom trenutku bi trebalo da bude više jasnoće o medicinskim faktorima i istovremeno bi trebalo da ima dovoljno vremena da se započne opšte vakcinisanje u medicinski optimalnom trenutku.


Izvor ovdje.
Photo by torstensimon on Pixabay.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu