Austrija: povrat školarine za zimski semestar 2012. godine

Ustavni sud u Austriji donio je odluku da univerziteti nemaju pravo samostalno uvoditi školarinu. Ova tematika još nije zaključena, ali se univerziteti već sada mogu počet pripremati da vrate školarine osobama koje su ih u zimskom semestru 2012. godine platile.

Podsjećamo: u zimskom semestru 2012./13 godine, senati osam univerziteta odlučili su uvesti školarine, iako još nije postojao jasan zakon na državnom nivou o školarinama. U međuvremenu su zaključeni zakoni o školarinama, zbog čega su samo u spomenutom semestru uvedene autonomne školarine.

Prema aktuelnom saznanju, postupak univerziteta koji su uveli školarine bio je nelegalan. Ustavni sud, međutim, nije donio odluku da ti univerziteti moraju vratiti školarinu, ali su poslali jasnu poruku i pretpostavlja se da će univerziteti tako i postupiti. Prema prvim procjenama, osam univerziteta mora vratiti oko 12 miliona eura.

Više informacija o ovoj temi pronaći ćete na našem forumu, gdje također možete postaviti pitanja o studiranju u Austriji i drugim evropskim državama.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu