Austrija: parovi žive zajedno, a plaćaju odvojeno

Stroga računica: Austrijanci rado žive sa svojim (bračnim) partnerom, ali polovina njih više voli odvojen bankovni račun nego li zajednički. Samo još 38% parova se odluči na zajednički račun u banci, kako je nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo. Tzv. treći bankovni račun, koji pokriva zajedničke troškove, se sve manje otvara (oko 9%).

Novac u ljubavnim vezama predstavlja veoma osjetljivu temu i drugi je razlog po redu za ozbiljne probleme, koji mogu na kraju dovesti i do raskida. Oko 38% parova nerado priča o visini zarade pred svojim partnerom, tj. druga polovica ne zna koliko partner zarađuje.

80% mladih parova imaju odvojen bankovni račun

Kada je riječ o zajedničkom bankovnom računu, jasno se oslikavaju društvene promjene: oni sa 50 i više godina zastupaju mišljenje da je zajednički bankovni račun potreban. Što su parovi mlađi, to je rjeđe slučaj da imaju jedan zajednički racun. Oko 80% mladih parova ispod 30 godina imaju samo svoj lični bankovni račun, a samo 18% još jedan zajednički.

Što se tiče odluke o većim/skupljim ulaganjima, dosta toga se promijenilo u posljednjih deset godina: ”Prije 10 godina je manje od 10% žena učestvovalo u odluci o kupovini automobila ili namještaja. Danas su to odluke koje oba partnera zajedno donose”, navodi glava ovog istrazivanja, Andrea Baidinger.

Žene u svakoj odluci učestvuju

Kao npr. u odabiru pločica, boje zidova ili materijala poda. Jedino je dekoracija i dalje u rukama žene, dok muškarci ne vole da im se partnerice miješaju u kupovini alata. Prilikom kupovine tehnike, kućanskih aparata i računara, oboje učestvuju u donošenju odluke. Generalno se može reći da parovi zajedno donose odluke kada se nabavljaju stvari skuplje od 300€, dok 20% parova to već čini kada je nešto skuplje od 100€.

Trećina austrijskih parova dijeli troškove u domaćinstvu po pola. Međutim, lična percepcija se drastično razlikuje od partnerove kada se radi o podjeli troškova u domaćinstvu, pogotovo muškarci smatraju da više novca ulažu nego li supruga: ca. 60% muškaraca su mišljenja da njihova supruga doprinosi manje od pola za budžet, dok samo 45% žena smatra da je njihov udio veći. 11% žena navodi da doprinose više od pola budžeta, dok samo 6% to tvrdi za svoje izdatke u vezi.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu