Apsolventi prirodnih nauka: ne brinite se za posao!

Apsolventi prirodnih nauka već godinama imaju dobre izglede za zapošljavanje. Mogućnosti su šarolike: od naučnika u farma-industriji do stručnjaka za marketing. Apsolventi prirodnih nauka na zapadu uživaju određeni ugled. Oni se smatraju izdržljivim i sklonim kvalitetnim analizama. Naročito velika potražnja danas postoji za apsolvente koji donose znanje iz prirodnih i tehničkih nauka, kao što je bionika ili hemijski inžinjering. Biotehničari također imaju dobre mogućnosti za zapošljavanje.

Izgledi za zapošljavanje su najbolji nakon doktorata, mada se bez većih poteškoča posao može pronaći i nakon bečlera ili mastera. Oni koji već u prvim semestrima zaključe da ne žele naučnu karijeru, takvi bi već tokom prvog ciklusa studija trebali sticati iskustva u firmama. U Austriji i drugim zemljama se u mnogim firmama može raditi tzv. “praktikum”. Pored toga što stičete radno iskustvo, praktikum vam već tokom studija može obezbjediti posao nakon studija: ukoliko se istaknete kao vrijedan i talentovan student. Ipak, ne zapostavljajte kvalitetno temeljno znanje. Nemojte previše rano početi sa specijalizacijom.

90% hemičara se zapošljava tek nakon mastera. Za neke pozicije je doktorat ipak neophodan. Ako želite da nadgledate kompletan labor, potrebno je da prethodno doktorirate. Doktorat je također neophodan ukoliko želite da ostanete pri univerzitetu. Ako vam se žuri da doktorirate, onda bi mogli pohađati tzv. Fast-Track-Promotion: u ovom programu kojeg nudi sve više univerziteta studenti paralelno mogu završiti master i doktorat. Ovaj program je međutim izuzetno zahtjevan i kapaciteti univerziteta za ove programe nisu ni približno isrcpljeni.

Oni koji se odluče za klasični put: master pa PhD, oni imaju dovoljno vremena da odu i u inostranstvo. Doktoranti također moraju ovladati engleskim jezikom. Bez engleskog jezika je PhD skoro pa nezamisliv. Dalje, doktoranti trebaju biti svjesni da je doktorat iscrpljujuči. Oni moraju biti spremni da “izgore” radeči a da pri tome znatno manje zarade od onih koji su nakon mastera počeli da rade. Nakon trnovitog puta dolazi olakšanje i nagrada. Oni koji doktoriraju prirodne nauke mogu u Njemačkoj očekivati početnu bruto platu od 6500,- eura mjesečno (što bi u 2013. godini nakon odbijanja poreza bilo oko 3500,- eura na ruke). U Austriji i Njemačkoj standardno postoji 14 plata (krajem maja i novembra se dobija dupla plata), a u farma-industriji često postoji i 15. plata.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu