Studiranje > Studiranje van evropskih granica

Sve informacije i savjeti o studiranju u Americi

(1/1)

Dijana:
Zdravo svima.
Odlucila sam da sa vama podijelim informacije i neke savjete o studiranju u USA.

Prije svega veoma je bitno da na vrijeme pocnete sa pripremama, najmanje 8 mjeseci prije samog apliciranja. Sistem za Ameriku je drugaciji od naseg, jer tamo aplicirate godinu dana ranije.


Ono sto vjerovatno znate jeste da trebate poloziti nekoliko testova, a to su: TOEFL ili IELTS (iako se TOEFL smara americkim, a IELTS engleskim, ova dva testa su ekvivalentna i priznata, tako da polazite onaj koji je vama jednostavniji). Vecina boljih univerziteta trazi minimum 100 bodova na TOEFL-u, odnosno 7 na IELTS-u). Osim vec pomenutih testova morate da polozite i SAT - test engleskog i matematike. Radi se 3.5 h i jedini test centar u BiH nalazi se u Sarajevu. Matematika je po meni jednostavna u poredjenju sa onim sto se uci kod nas, ali svakako treba vjezbati i nju pripremati. Sto se engleskog tice, pise se jedan esej (30 min) i drugi dio jeste Critical Reading.
Critical Reading je cesto problem nasim ucenicima jer struktura recenica i sam vokabular su nama nepoznati. Upotrebljava se dosta arhaicnih rijeci koje morate nauciti. Moj savjet je da citate sto vise na engleskom. Mnogo literature mozete da nadjete u Americkom kutku gdje je clanarina besplatna. Takodje citajte i dnevne novine online.
College Board  ima i posebnu plavu knjigu za pripremu SAT-a i ona je najadekvatnija. Cijena je $22 + shipping. Ovu knjigu takodje mozete naci u Americkom kutku, ali nemate objasnjena testova i odgovora, sto je KLJUCNA stvar kod pripreme za CR. 
Maksimalan broj bodova je 2400, s tim da se internacionalnim studentima ponekad tolerise rezultat, ali ako hocete full ride taj broj bi trebao biti 2000+
SAT se moze polagati 6 puta godisnje (oktobar, novembar, decembar, januar, maj i jun)
Da bi vasa aplikacija bila uopste razmotrena, bolji americki unverziteti zahtjevaju  SAT II - to su testovi gdje vi birate predmete koje cete polagati (World History, US History, Math I, Math II, Biology E, Biology M, Chemistry, Physics, English Literature, French, Spanish etc etc). Za jedan termin mozete raditi najvise 3 testa. Maksimalan br. bodova po testu je 800. Da bi upali na neki bolji koledz 700+ je a must.
Vise o SATu i pripremama testova pisacu u nekom drugom postu. :)

Amerika ima 4000 univerziteta, a napraviti listu onih na koje cete aplicirati zna zaista biti tesko. Najbolje je da se registrujete na sajt www.collegeboard.org gdje mozete da napravite pretragu prema vasim afinitetima i  dobicete grubu sliku univerziteta na koje cete aplicirati. Ovo je veoma korisna stvar jer odmah vidite da li daju stipendije tj. finansijsku pomoc nasim studentima, selektivnost, odredjene studijske programe i slicno. Vasa lista bi trebala da sadrzi od 7 do 12 univerziteta na koje cete  aplicirati. Taj broj ne bi trebao da bude mnogo veci od 12, jer vecina  univerziteta trazi dodatne eseje i bicete u frci sa vremenom da napisete nesto kvalitetno.

Prilikom pravljenja liste, obradite paznju na drzavu tj. dio Amerike gdje se koledz nalazi. Istocna obala je najpopularnija i tamo najvise kako domacih tako i stranih ucenika aplicira. Centralni dio nije toliko popularan i tamo imate znatno vece sanse da budete primljeni.

Ono na sta americki univerziteti obracaju paznju jesu vannastavne aktivnosti (extracurricular activities). Jedna od glavnih gresaka koje studenti prave jeste da svoje vrijeme ulazu u volontiranje. Naravno, volontiranje jeste bitno i pohvalno, ali vas nece uciniti posebnim i ni na jedan nacin nece istaci vasu aplikaciju. Pokusajte naci nesto sto volite, ali da nije uobicajeno, nesto sto ce vas uciniti drugacijim od ostalih.

Apliciranje se odvija preko Common Application, a buduci da vec postoji post u kojem je CA opisana, ja cu je ovaj put preskociti. :D

Jedna veoma bitna stvar jeste ZAINTERESOVANOST za sam koledz. Dobro izucite materijale koje imate na sajtovima, pregledajte student club-ove koje imaju, te gdje bi vi mogli da se uclanite. Posaljite im email gdje cete izraziti vas interes, te trazite kontakt ucenika koji vode clubove koji vam najvise odgovaraju.

Ukoliko koledz nudi mogucnost skype interview-a OBAVEZNO ga zakazite, jer on moze da igra veoma bitnu ulogu. Ni slucajno nemojte da kazete da je glavni razlog mogucnost dobijanja pune stipendije, jer na taj nacin ostavljate negativan utisak.

Sto se preporuka tice, najcesce su potrebne 2 od strane profesora i jedna od counselora, a buduci da nase skole nemaju counselora, obicno tu trecu pise ili profesor ili razrednik. Najbolje je da te preporuke pisu profesori koji su vam predavali tokom 2 zadnje godine, te da jednu pise profesor nekog drustvenog predmeta, a drugu prirodnog. Ukoliko vam profesor nudi mogucnost da je sami napisete, a on ce je kasnije poslati preko Common App-a, NI SLUCAJNO nemojte to da radite, jer ce i vise nego ocigledno biti. Zato dobro razmislite ko ce ih pisati, te toj osobi dajte dovoljno vremena.

U Americi postoje neki need-blind univerziteti. Ukoliko vas prime, dobijate finansijsku pomoc koji je razlika ukupnih troskova skolvanja i novca koji mogu da daju roditelji. Takvih skola je veoma malo, svega 6, a to su Amherst College, Harvard University, Dartmouth College, MIT, Princeton University i Yale University. Svi oni su most selective, primaju svega 7% aplikanata, a nek i manje.
Nasi ucenici cesto prave gresku apliciranjem samo na Ivy League skole. Postoji veliki broj fantasticnih koledza i univerziteta koje takodje daju odlicne pakete pomoci, ali su manje selektivni i dosta je lakse upasti.

USA ima i takozvane test-optional koledze, gdje ne morate da saljete SAT rezultate. Medjutim, vecina njih ne daje stipendije int'l studentima, a i oni koji daju rado ce da vide vas SAT, s toga, ako planirate da studirate u USA zagrijte stolicu i spremajte SAT. :D

Ja se nadam da sam vam bar malo pomogla. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za ovu temu, slobodno pisite. Rado cu da vam pomognem. :)


adolfainsley8:
Prije svega veoma je bitno da na vrijeme pocnete sa pripremama, najmanje 8 mjeseci prije samog apliciranja. Sistem za Ameriku je drugaciji od naseg, jer tamo aplicirate godinu dana ranije.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju