dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Zdravstveno osiguranje za studente u Austriji

Written by Ego. Posted in Allgemein, Život u Austriji

Prvenstveno je potrebno znati da u Austriji postoje tzv. ljekari koji imaju ugovor sa kućom zdravstvenog osiguranja (Vertragsärzte), kao i oni koji to nemaju (Wahlärzte). Prvi svoje usluge pacijentima naplaćuju od zdravstvenog osiguranja, dok drugi svoj honorar naplaćuju od pacijenata odmah po završetku pregleda. Pacijent zatim ima mogućnost da traži povrat novca koji je platio za određeni pregled. Jedan dio mu osiguranje vrati; a to je iznos koji bi i ljekar pod ugovorom sa zdravstvenim Čitaj više...

Alternativno studentsko osiguranje u Austriji

Written by choco.late. Posted in Život u Austriji

U prethodno objavljenom tekstu vezanom za alternativno zdravstveno osiguranje u Austriji za studente, objasnili smo o kakvom osiguranju je riječ, koji su uslovi i procedura da se dobije isto. Kako nas je obavijestio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Sprske, isti nije bio u potpunosti tačan te izmjene sa tačnim podacima navodimo u ovom tekstu.

U prethodnim tekstovima o zdravstvenom osiguranju za studente u Austriji su ponuđeni odgovori na pitanja: kako sklopiti zdravstveno osiguranje, kako Čitaj više...

Sklapanje studentskog zdravstvenog osiguranja u Austriji

Written by choco.late. Posted in Allgemein, Život u Austriji

Studentsko zdravstveno osiguranje u Austriji

Kako bi se studenti mogli koristiti zdravstvenom ponudom koju nude ljekari, bolnice, laboratorije itd., potrebno je da imaju skopljeno zdravstveno osiguranje. Kako funkcioniše zdravstveni sistem u Austriji i šta pokriva tvoje zdravstveno osiguranje možeš saznati ovdje. U nastavku ovog teksta slijedi procedura prijave zdravstvenog osiguranja u Austriji (kao izvor informacija služi: WGKK – Zdravstvena osiguravajuća kuća u Beču, analogno je i za ostale GKK kuće):

Nakon što se lično upišeš Čitaj više...

Put do studentske sobe u Beču

Written by choco.late. Posted in Život u Austriji

Jedno od najvažnijih pitanja prilikom odlaska u drugu zemlju, odnosno grad, jeste gdje stanovati. Bitno nam je o kakvom smještaju je riječ (studentska soba, privatni smještaj, itd.), gdje stanujemo (lokacija), koliko smještaj košta (šta je uključeno u tu cijenu a šta nije), i slično. Upravno zbog toga, u ovom članku vam objašnjavamo proceduru do smještaja u studentskom domu.

Za početak trebate da razmislite šta sve studentski domovi donose, a šta odnose. Istina, tu je najveća cirkulacija Čitaj više...

Traže se dva studenta za rad u buregdžinici “Željo” u Beču

Written by choco.late. Posted in Život u Austriji

Buregdžinica „Željo“ u Beču je u već nekoliko navrata zapošljavala studente koji prate STUDIRAJeu. Iz „Želje“ su nas opet zamolili da objavimo oglas za dva radna mjesta, obzirom da se otvara nova filijala u 10. becirku. Traži se jedna osoba za prodaju i jedna osoba za rad u kuhinji.

Ukoliko si zainteresiran/a, javi se putem e-maila (info@zeljo.at) , telefona (0650 364 62 06) ili dođi direktno u filijalu u 16. becirku.

STUDIRAJeu (promotivni tekst) Čitaj više...

Prilika za ex-yu studente da rade na radiju u Beču

Written by choco.late. Posted in Život u Austriji

U sklopu programa "Erasmus +: Jugend in Aktion" Evropske Komisije, Radio ORANGE 94.0 je pokrenuo projekat o školovanju (praktikumu) mladih koji trenutno žive u Beču, ali dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije. U nastavku prenosimo dopis koji je stigao na STUDIRAJeu adresu. Nadamo se da će ovo biti nekome zanimljivo, i ukoliko neko od vas bude učestvovao, bilo bi super kada bi nam se po završetku praktikuma javili da podjelite svoje iskustvo sa ostalim studentima.

Radio ORANGE 94.0:
Participate Čitaj više...