Život u Turskoj tokom studija

zivot-u-turskojKao što nam je svima poznato, Turska je država koja se prostire na dva kontinenta. Naravno, to je kulturni most između dva svijeta koja su se susretala još od antičkih vremena, pa do dan-danas! Ne smijemo zaboraviti da i tu, u državi koja broji više od 70 miliona stanovnika, ima studenata iz naše drage Bosne i Hercegovine. Međutim, ono što bi nas interesovalo, kao studente, jeste sama situacija u zemlji, ekonomska slika, i sve druge male „cake” koje bi bile korisne u životu jednog studenta. Pokušat ćemo da vam ukratko prikažemo studentski život u Turskoj, ili da se u tom pokušaju dotaknemo makar onih najznačajnijih elemenata.

 

STUDENTSKI DOMOVI

Što se tiče studentskih domova, u Turskoj postoje 3 vrste ovakvih ustanova:

1. Državni

2. Privatni

3. Hizmetski/vjerski

Državni domovi su mjesto gdje živi većina studenata. Naravno, ugođaj i nije nešto komforan, tj. u sobama ne postoje frižideri niti klima uređaji, ali je zato dom besplatan. Svaki državni dom je skoro različit, a razlikuju se najviše po broju osoba u sobama, pa tako imamo domove sa 4, 6, 8, 10 ili čak sa 12 osoba u jednoj sobi. Svaki dom je opremljen svojom vlastitom kantinom, menzom, kafe-salonom, sobama za učenje, bibliotekom, kupaonicama, teretanom i igralištima. Studenti koji stanuju u ovim domovima imaju pravo na dnevni kupon.Iako je poznato da su studentski domovi mjesto okupljanja omladine i dobre zabave, u Turskoj to i nije slučaj, jer muški i ženski blokovi unutar jednog kampusa su odvojeni, a na ulazima postoje stražari (portiri). Naravno, to opet ne predstavlja nikakav problem za one koji se znaju zabaviti.

Privatni domovi u Turskoj su dosta rasprostranjeni. Naravno, ono što ih čini posebnima jeste komfor koji posjeduju. Međutim, ovi domovi se plaćaju posebno i Ministarstvo obrazovanja Republike Turske nema nikakve veze sa njima, tako da studenti iz Bosne i Hercegovine ne mogu imati plaćen smještaj u njima, nego bi troškove za stanovanje u ovakvim domovima morali snositi oni sami. Cijene su poprilično visoke i počinju od 450 TL (stanje 24.8.2011: 1TL = ca. 0.4 € = ca. 0.9 KM), ali u zamjenu imate potpuni ugođaj: kupatilo u sobi, TV, klime, spremačice i čistačice… Ko ima sredstava, onda preporučujem ovaj tip ustanova za stanovanje.

Treći tip domova jeste tzv. „hizmetski” domovi, ili „vjerski”, kako ih još nazivaju studenti u Turskoj između sebe. Ove ustanove su udobne za stanovanje, nisu opremljene najsavremenijim kućnim potrepštinama, kao privatni, ali su zato definitivno bolji od državnih domova. Moram naglasiti da u ove vrste domova idu većinom studenti koji su više privrženi vjeri, ili su vrlo slabog materijalnog stanja. U ovakvim domovima smještaj je više nego zadovoljavajući, ali pravila su malo oštrija. Zavisno, svaki student koji tamo stanuje ima svoju verziju o ovim domovima, a ukoliko bude nekoga interesovala neka još informacija o ovome može slobodno da pita. Dužan sam napomenuti da su domovi isključivo vjerski orijentisani, dakle muslimanski, te su studenti dužni da ispunjavaju svakodnevne vjerske propise u sklopu pravilnika ovakvih domova. Ovi domovi rade na principu privatnih domova, ali se otvaraju isključivo radi pomoći onima koji ne mogu sami stanovati čak ni u državnom domu, dakle za one koji su u vrlo teškom materijalnom stanju. Stanarina se plaća, ali uz dogovor, dakle cijena nije fiksna kao u privatnim domovima.

PRIVATNI SMJEŠTAJ U TURSKOJ

Privatni smještaj u Turskoj nije toliko skup. Recimo, kirije u Ankari počinju od 400 TL. Primjera radi, stan 3+1, dva balkona, 1. sprat, 20 minuta pješke od fakulteta, u Ankari košta 450 TL, + 200 TL režije (struja, voda, plin, internet, smeće) => TOTAL (oko) 600-700 TL mjesečno. Naravno, niko ne živi sam u stanu 3+1, nego uvijek je tu 2, 3, 4 ili 5 cimera, pa ako to podijelimo recimo sa 3, cijena je oko 250 TL po osobi. S obzirom da je iznos stipendije trenutno 320 TL, ostane još i za džeparac!

Naravno, cijena stanova varira. Najviše zavisno od lokacije. Recimo, kao i svugdje, stan u centru je skuplji nego onaj na periferiji grada. Cijena također varira od grada do grada. Na primjer, stanovi u Istanbulu su skuplji od onih u Ankari ili drugim gradovima, jer ipak, Istanbul je „glavni grad svijeta”, kako bi to rekao Napoleon.

PRIJEVOZ

U gradovima postoje autobuske linije, metro, minibus i ostala prevozna sredstva. U priobalnim gradovima također postoje trajekti. Ovdje ima jedna pozitivna stvar: prevoz za strane studente u Istanbulu je BESPLATAN, dok se u drugim gradovima mora normalno plaćati. Naravno, postoje studentske karte, koje su malo jeftinije od normalne cijene, ali nije to neka bitna razlika, 10-20 KF, manje-više, zavisno od grada do grada.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Svi strani studenti u Turskoj, uključujući i naše studente iz Bosne i Hercegovine, su zdravstveno osigurani, te imaju besplatno liječenje. Za lijekove koje uzimaju iz bilo koje apoteke po receptu, plaćaju samo 2% od ukupne cijene. Tako npr. za lijek od 100 TL student plaća samo „simbolične” 2 TL. Međutim, ovaj popust se ne odnosi na optike.

TELEFON/MOBITEL

U Turskoj postoje 3 velika operatera: Avea, Trukcell i Vodafone. Telefoni i kartice su jako jeftini, tako da bez problema možete nabaviti sebi oboje. Svaki od gore navedenih operatera ima svoje prednosti i mane, a studenti su s time najbolje upoznati, pa je najbolje da prije uzimanja neke kartice pitate za savjet druga koji je tu duže od vas.

INTERNET

Internet u domovima se plaća posebno. U državnim domovima postoje internet-centri, a ima i mogućnost pretplate na wireless, koja se plaća dnevno. U privatnim domovima internet je uključen u cijenu boravka. U privatnim stanovima, priključak interneta košta 80 TL, a usput se dobije i modem i dodatna oprema. Naravno, postoje različiti paketi interneta. Primjera radi bezlimitni internet, brzina do 8 mbs, košta mjesečno 49 TL.

HRANA

Cijene hrane su, u usporedbi sa cijenama u Bosni i Hercegovini, vrlo slične. Navest ćemo neke primjere:

Mlijeko: od 1.00 TL

Hljeb: 0.60 TL

Voda: 5 litara – od 1.5 TL

Šećer: 1 kg – od 2 TL

Pizza: srednja – od 10 TL

 

Za STUDIRAJeu: Senad, Ankara

Pratite i lajkute nas:
0