dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Upis studija u Austriji za studente iz Hrvatske

Written by Ego. Posted in Allgemein

Da bi upisao/la fakultet u Austriji, potrebni su ti sljedeći dokumenti:

  • Svjedodžbe o završenim razredima srednje škole koje trebaju biti prevedene na njemački+ potvrda o položenim ispitima državne mature (također prevedena na njemački jezik). Potvrda treba biti ovjerena kod sudskih tumača za njemački jezik, a takvih ima svugdje po Hrvatskoj, i cijena se kreće od cca. 150-200 kuna.
  • Popunjena aplikacija za upis na odgovarajući univerzitet u Austriji
  • Ako znaš njemački, treba ti potvrda o znanju jezika, koja je najčešće ili svjedodžba iz srednje škole ili potvrda iz neke „Škole za strane jezike“, recimo Goethe Institut i slično.
  • Također se treba prijaviti on-line na željeni fakultet. Termini su navedeni najčešće na stranicama fakulteta kojeg prijavljuješ, pa tamo možeš dobiti sve potrebne informacije.

*Pažnja:* Također, na različitim fakultetima u Austriji (osim Fakulteta veterinarske medicine i još nekoliko njih – provjeri na stranici svog fakulteta), upisi su dva puta godišnje, tj. neposredno prije početka zimskog i ljetnog semestra. Krajnji rok za prijave za zimski semestar je 5. rujan, dok je krajnji rok prijave za ljetni semestar 5. veljača.

Bitne informacije: Prije slanja bilo kakvih dokumenata, treba se na stranici fakulteta prijaviti on-line, preko njihove prijavnice, tzv. Online – Anmeldung. Nakon online – registracije, treba popuniti aplikaciju koja je dostupna na samim stranicama fakulteta kojeg želiš upisati. Većina aplikacija traži iste podatke, jedina razlika je adresa i ime fakulteta na koji se prijavljuješ. Navedena aplikacija se treba isprintati i popuniti.

Svi dokumenti sa popunjenom aplikacijom trebaju stići na adresu fakulteta prije 5. rujna za zimski semestar, odnosno prije 5. veljače za ljetni semestar. Iznimka:: za studente koji se žele upisati na Univerzitet veterinarske medicine neophodno je znati da je upis moguć samo u zimski semestar, kao i kod nas. Važno: Računaj da je između 7 do 10 dana neophodno da pošiljka stigne.

Što dalje?

Ako neki od papira nije priložen ili nije uredno popunjen, bit ćeš obaviješten/a, a u protivnom ćeš nakon 6-9 tjedana dobiti tzv. Bescheid (potvrdu) o prijemu na fakultet u Austriji. Za upis na diplomski studij procedura je identična, s tim što ćeš umjesto diplome o završenoj srednjoj školi priložiti diplomu sa preddiplomske razine.

Procedura u Austriji

Prvi i osnovni korak za dolazak na studij u Austriju je pozitivan odgovor sa fakulteta (tzv. Bescheid), a zatim dolazak u Austriju.

Po dolasku u Austriju neophodno je prijaviti boravak u općini ( njem. Magistrat). U roku od tri dana, morat ćeš uplatiti 16€ kako bi ti službenici izdali potvrdu prijave (tzv. Meldezettel), koji će ti služiti pri obavljanju administrativnih dužnosti. Preporuka: Čuvaj potvrdu prijave („Meldezettel“) jer će ti za svaki administrativni korak u Austriji biti potrebna, a svako novo izdavanje se naplaćuje.


Što mi sve treba?
Potrebna dokumentacija za upis na fakultet:

  • Potvrda da si prijavljen na fakultet (Bescheid)
  • Pasoš
  • 2 fotografije u formatu za pasoš

 

Prilikom upisa, Služba za upis studija (Referat Studienzulassung) će ti izdati uplatnicu za Austrijsku studentsku organizaciju (ÖH Beitrag) u iznosu od 18,00 €, kao i uplatnicu za tečaj njemačkog jezika (onima koji nemaju diplomu o poznavanju njemačkog). Najčešće se preporučuju intenzivni tečajevi jezika u ovlaštenim institutima (tzv. Vorstudienlehrgang der Grazer Universitäten je kvalitetan i povoljan). Nakon obavljenog upisa na tečaj, s uplatnicom odlaziš u Službu za upis studija, gdje će ti se izdati studentska iskaznica, nešto kao naša X-ica, (Studentenausweis), te potvrda da si upisao/la semestar (Semesterticket). Preporučujemo ti da po upisu kontaktiraš i Službu za informatičku podršku (ZID), kako bi dobio/la lozinku za studentski account. Pomoću tog account-a imaš pregled i termine svih predavanja ili vježbi koje možeš slušati, tim putem obavljaš i prijave ispita i omogućen ti je pristup informatičkim terminalima postavljenim na web – stranici fakulteta, koji će ti olakšati uvid u ocjene i printanje potrebnih formulara i potvrda.

Oni koji misle da imaju dovoljno predznanja iz njemačkog jezika, a nemaju nikakvu potvrdu ili dokument s kojim bi to potvrdili, preporučamo da stupe u kontakt sa Goethe institutom ili ÖSD-centrima u Hrvatskoj te se informiraju o terminima za polaganje njemačkog jezika.

Zdravstveno osiguranje je pokriveno sa „Europskom karticom zdravstvenog osiguranja“. Pokriva sve hitne slučajeve, kao recimo iznenadna bolest i slično.

Alen, 11.2.2017. godine


Mnogo se zahvaljujemo Alenu na aktivnosti koji je ovim tekstom odgovorio na našu molbu upućenu vama za pomoć. Pošto smo i sami primijetili da se po forumu često postavlja pitanje: “a kakva je procedura za studente iz Hrvatske”, ovaj tekst je mnogima i više nego dobro došao. Bravo Alene!