dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Ukratko o 2019-nCoV

Written by Ego. Posted in Allgemein

Ukoliko nemate vremena da čitate mnogobrojne sajtove i vijesti, pokušaćemo ovdje da vas u što kraćim crtama upoznamo sa trenutnom situacijom.

Šta je corona virus?

Ukratko: novi corona virus (u daljem tekstu 2019-nCoV) je iz grupe corona virusa koji se u decembru 2019. godine pojavio u gradu Wuhan (Kina), a smatra se da potiče sa lokalne pijace. Većina „prvog talasa“ zaraženih su zaista i bili radnici ove pijace.

Aktuelne brojke kažu da je u svijetu:

43104 potvrđenih pacijenata, ukupno preminulih 1018
42638 potvrđenih pacijenata u Kini, preminulih 1016 = 99% od ukupnih potvrđenih pacijenata i onih preminulih je u Kini
466 potvrđena pacijenta u 28 država, preminulih 2 (1 Hong Kong, 1 Filipini)

Brojke isto kažu da je 80% oboljelih bilo doba iznad 60 godina (a ukupni prosjek je 49-55 godina starosti), dok je 75% umrlih imalo prethodno zdravstvene probleme (kao što su astma, kardiovaskularni problemi i diabetes).
Bitno je naglasiti da slučajevi izvan Kine veoma brzo budu (uspješno) tretirani, te da se radi o osobama koje su slučajno virus „pokupile“ putujući kroz Kinu ili bivajući u kontaktu sa osobom koja jeste.

Za corona viruse smo čuli i ranije, jer su SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (respiratorni sindrom na Bliskom Istoku) iz iste porodice virusa.
– U 2002. godini se SARS proširio na 37 zemalja i izazvao stanje panike u svijetu, sa 8000 zaraženih osoba i preko 750 smrtnih slučajeva = stopa smrtnosti oko 9.4%.
– U slučaju MERS-a je djelovalo da se teže prenosi sa osobe na osobu, ali je imao veću stopu smrtnosti, 35% od otprilike 2500 zaraženih slučajeva je umrlo.
– Trenutan stepen smrtnosti za 2019-nCoV (odnos broja oboljelih i broja umrlih) je 2%. (Poređenje: oko 400000 ljudi godišnje umru od posljedica „obične“ gripe.)

Simptomi?

Virus izaziva upalu pluća. Oni koji su zaraženi su imali sljedeće tegobe:
– kašalj
– temperaturu (kao prva dva simptoma)
– probleme sa disanjem
– grlobolju
U suštini sve kroz šta prolazite kada vas „obična gripa“ napadne, samo nažalost sa corona virusom je oporavak više otežan i mogu da nastupe komplikacije.

Prevencija?

– Kihanje i kašljanje u maramicu ili lakat (rukav), kako bi se širenje čestica što više spriječilo.
– Redovno pranje ruku. Neophodno je pranje ruku sapunom i vodom u minimalnom trajanju od 20 sekundi, kako bi zaista efekat čistih ruku bio postignut. Ne samo da sapun i voda čine svoje, već i samo trenje tokom tih 20 sekundi onemogućava zadržavanje pokupljenih čestica.
– Ukoliko nemate mogućnost da operete ruke, koristite dezinfekcione gelove za ruke (isti princip, dovoljno da se sva površina ruku pokrije i trljanje dlanova minimalno 20 sekundi). Preporučuje se one sa 60%+ alkohola u sebi.
– Ukoliko imate iznad navedene simptome, savjetuje se da prevencije radi i u cilju suzbijanja širenja, zaista budete i odgovorni! Nemojte izlaziti vani već se zadržite u svojim domovima te kontaktirajte svog ljekara ili za ove slučajeve predviđene brojeve (za Austriju ćete pronaći informacije na dnu ovog teksta). Što više svi budemo odgovorni i voljni ne samo sebe već i druge da zaštitimo od sebe, prije će se pandemija zaustaviti.
Ukoliko ste bolesni (simptomima gripe i/ili coronom), savjetuje se nošenje maske i unutar domova ukoliko želite da sa sigurnošću zaštitite i ostale članove svog domaćinstva.
Period ozdravljenja će zavisiti od jačine imunog sistema pojedinca – mnogo umrlih je već bilo slabijeg zdravstvenog stanja.

Mitovi u vezi sa prevencijom i liječenjem? link

– Maske za lice: maske za lice treba koristiti ukoliko ste vi ti koji imate simptome gripe (a niste još testirani na virus), kako biste zaštitili druge od sebe. Maske kao prevencija da se vi ne zarazite od drugih bolesnih neće donijeti mnogo (ako ne i ništa), zato što su i oči jedan od načina na koji se, ukoliko neko ispred vas recimo sa virusom kihne, može virus prenijeti. Istovremenu su „obične maske“ predviđene da ne propuštaju čestice „iznutra ka vani“, te nisu toliko djelotvorne u zadržavanju „vanjskih čestica“ od dospijevanja u disajne puteve.
– Antibiotici: kako je riječ o virusu, a ne bakterijskom problemu, ne posežite za antibioticima.
– Vakcine protiv obične gripe: isto neće pomoći, zato što je ovo novi virus za koji taj vid prevencije još ne postoji – pomoćiće jedino što nećete biti toliko skloni običnoj gripi pa ćete moći lakše procijeniti da li je vrijeme za brigu ove vrste.

Trebamo li paničiti?

Kako odgovorni kažu: NE! Širenje ovog virusa izvan Kine jeste zabrinjavajuće, ali nije bilo neočekivano. WHO (svjetska zdravstvena organizacija) je ovaj virus i klasifikovala kao vanredno stanje upravo kako bi se iskoristila još uvijek postojeća mogućnost da se širenje suzbije: prevencijama i brzim reagovanjem.

Šta uraditi, ukoliko sumnjate da ste se zarazili corona virusom?

Svi savjetuju da nema razloga za paniku (naravno izvan Kine) te da se treba pokušati zadržati „hladna glava“. Ne trebate biti bezbrižni, neinformisani i zanemariti važnost higijene misleći „sve će biti ok“, ali isto tako ne trebate da ne spavate noćima jer se brinete.
Ono što ljekaru kažu jeste da bi u suštini sve simptome trebalo tumačiti kao „ne 2019-nCoV“ ukoliko niste bili u Kini ili u kontaktu sa osobama koje su možda oboljele, što je naravno veoma teško znati i ustanoviti. Ukoliko želite biti odgovorni te ih ipak kontaktirate jer brinete, nijedan ljekar vas neće odbiti da vas zaista i testiraju, jer je svima u cilju da se širenje što prije suzbije.

Ukoliko se nalazite u Austriji?

Radi generalno bržeg suzbijanja pandemije, obratite se na sljedeći broj: 1450 – odgovorni će poslati tim koji će doći po vas na kućnu adresu i odvesti vas u bolnicu (Franz-Kaiser-Josef bolnicu ukoliko ste u Beču), gdje će se uraditi test na koji se rezultat čeka maksimalno 48 sati. Razlog ovakvog pristupa opasnosti je naravno da se što više smanji rizik izolovanosti drugih ljudi. Do sada su svi potencijalni slučajevi u Austriji potvrđeni kao negativni.
Ukoliko putujete avionom: aerodrom u Beču (Schwechat) je uveo mjeru provjeravanja temperature putnicima iz Kine kako bi se na licu mjesta brzo moglo ustanoviti da li postoji osnovana opasnost ili ne. Nemojte ovo shvatiti kao da je povišena temperatura glavni/jedini znak kontaminacije ukoliko osjećate i druge simptome, već je nešto što se može brzo i na licu mjesta odmah uraditi (jer vam kašalj ili upalu grla baš i ne mogu ustanoviti sa sigurnošću). Ukoliko putujete iz drugih mjesta (a pogotovo Azijskih država) i imate navedene simptome, savjetujemo da se obratite u Medical Centar na Terminalu 1 gdje će vam izmjeriti temperaturu i vidjeti koji koraci trebaju dalje biti poduzeti. Ovako biste učinili cijelom društvu uslugu, jer stara izreka kaže: bolje spriječiti nego liječiti – u ovom kontekstu bi to bilo da je bolje spriječiti da prenesete virus na osobe sa kojima ste u kontaktu nego da se moraju i one liječiti.

Link austrijskog ministarstva na temu 2019-nCoV.
Link vlade Republike Austrije na ovu temu.
Link na kojem možete provjereno pratiti valjanost podataka i update situacije.

PS: STUDIRAJeu se koristio postojećim online tekstovima (navedenim po linkovima) te iznad napisano nije stručni komentar i osvrt.


STUDIRAJeu
11.2.20120. godine