dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Udruženje bh. studenata u Češkoj R. nudi pomoć budućim studentima

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Češkoj

udruzenjeemerikblEmerik Blum je udruženje studenata i absolvenata u Češkoj Republici porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Udruženje je osnovano u decembru 2010. godine pod pokroviteljstvom Ambasade BiH u Češkoj Republici, sa glavnim ciljem međusobnog povezivanja i pomaganja studenata, ali i razvijanja i održavanja veza između bosansko-hercegovačke i češke kulture.

„Emerik Blum” je nastao zbog sve veće potrebe komuniciranja i rješavanja problema sa kojim se mi studenti susrećemo.

 

U proteklih šest godina Vlada Češke Republike je stipendirala 115 studenata iz cijele BiH na svim nivoima visokog obrazovanja.Ambasada Češke republike koordinira svim programima stipendiranja i za sve informacije o prijavama i samom procesu stipendiranjase svi zainteresovani mogu obratiti prvenstveno Ambasadi ČR koja će im pružiti odgovarajuće informacije i upute.

Postoji više programa stipendiranja za BiH studente: stipendije vlade Češke Republike, studiranje preko organizacije JCMM (http://www.jcmm.cz/) koja omogućuje studiranje u univerzitetskim centrima u Brnu, dalje studiranje na univerzitetima u Olomoucu i Zlinu. U slučaju da mu bude dodijeljena stipendija, student ima isti status kao i češki studenti, tj. mogućnost stanovanja u studentskom domu, ishranu u menzi, jeftiniju kartu za gradski prevoz, itd. Studentski sistem u ČR je koncipiran tako da su neposredni troškovi studiranja svedeni na minimum.

Pored programa stipendiranja, postoji mogućnost i samofinansirajućeg studija. Kandidat iz BiH može studirati na bilo kojem javnom ili državnom fakultetu ako ispuni potrebne uslove. Neki od fakulteta nude studiranje i na engleskom jeziku koje se većinom plaća. Studiranje studenata iz BiH na češkom jeziku je besplatno. Sistem obrazovanja ČR je sličan sistemu obrazovanja u BiH tako da je dovoljna nostrifikacija diplome srednje škole da bi se ispunili osnovni uslovi za prijavu na fakultet. Za studente koji žele studirati na češkom jeziku potreban je certifikat o znanju jezika ili položen ispit češkog jezika na izabranom univerzitetu kako bi se dobio status češkog studenta. Većina fakulteta nudi kurseve češkog jezika na svim nivoima u trajanju od 3 mjeseca do jedne školske godine. Upis na fakultete, prijemni ispiti i mogućnosti stanovanja u studentskom domu zavise od univerziteta. Više informacija o univerzitetima, kursevima češkog jezika i samom sistemu obrazovanja ČR možete naći na web-stranici Ministarstva obrazovanja i sporta ČR http://www.msmt.cz/.

Ukoliko želite da studirate u Češkoj Republici, predlažemo da posjetite STUDIRAJeu forum (www.studiraj.eu/forum) gdje će vam članovi udruženja Emerik Blum odgovoriti na sva moguća pitanja, te će vam biti savjetnici pri kompletnoj proceduri odlaska u Češku Republiku.

STUDIRAJeu