U Njemačkoj veliki deficit tzv. MINT kadra

Iako broj brucoša na fakultetima raste, nedostaju apsolventi iz matematike, informatike, tehničkih i prirodnih predmeta (njem.: MINT-Fächer), izvještava Institut za njemačku privredu (IW).

Njemačka preduzeća su konstantno u potrazi za stručnjacima iz polja matematike, informatike, tehničkih i prirodnih nauka. Prema procjenama, nedostaje oko 120.000 stručnih osoba iz gore navedenih oblasti.

I pored što broj početnika na fakultetima raste, situacija na radnom tržištu ostaje napeta, jer je dugoročno broj apsolvenata iz MINT-predmeta za otprilike 100.000 prenizak. Ovo je rezultat jesenjeg istraživanja Instituta za njemačku privredu, dato u zadatak od Nacionalnog ureda za njemačku industriju (BDI).

No, unutar ovog istraživanja postoje velike razlike u omjeru: u 17 od 24 MINT-predmeta zabilježeno je više slobodnih mjesta nego li nezaposlenih. Najviše nedostatka pokazuju oblasti iz mašinske i vozne tehnike, dok najmanje stručnjaka nedostaje iz hemije i biologije, kako navodi direktor Instituta za njem. Privredu, Michael Huether.

Kako bi se situacija poboljšala, mora se više ulagati u privredno-tehničko obrazovanje. Njemačka također nastoji da olakša dolazak visokokvalifikovanih stranaca.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0