TU Wien: studenti i u zimskom semestru 2012. oslobođeni školarine

tuwienskolarine2012Senat Tehničkog univerziteta u Beču se većinskim dijelom glasova odlučio protiv uvođenja školarine: 19 naspram 7 glasova. „Iz finansijske perspektive, ova odluka za TU Beč predstavlja veliki problem”, komentirala je rektorica Sabine Seidler odluku Senata.

„Počevši još 2011. godine, uspjeli smo smanjiti minus iz 2010. godine od 18,6 miliona eura na samo 3,3 miliona”, pisalo je u saopćenju. Rektorat se nadao da će, uvođenjem školarine, izaći iz minusa u potpunosti. Zbog izglasane odluke, može se pretpostaviti da će se godišnji rezultat za 2012. godinu opet pogoršati.

 

Asocijacija studenata (ÖH) Tehničkog univerziteta Beč protiv školarine

ÖH se pokazala veoma radosna zbog donesene odluke: „Senat je ovom odlukom pokazao da je svjestan svoje pravne odgovornosti, čime je diskusija o školarini vraćena tamo gdje joj je mjesto – u politiku.”

Nedavno su tek, kao posljedica mjera štednje, ukinuta četiri od pet odsjeka nastavničkih predmeta. Studenti imaju u planu da raznim akcijama, kao npr. javnim predavanjima, ukažu na probleme kao što su manjak personala i mjesta na fakultetima. Također traže istomišljenike koji bi finansijski pomogli ovakve projekte.

Trenutno bez generalne odredbe

Medicinski univerzitet, kao i Ekonomski univerzitet u Beču, će uskoro izglasati svoj stav o autonomnom uvođenju školarine. Širom Austrije će deset od ukupno 21 univerziteta donijeti autonomno odluku o školarini. Univerziteti od zimskog semestra imaju slobodu izbora kada je riječ o školarini. Međutim, taj novac privremeno ne smiju trošiti, jer ne postoji pravna sigurnost u ovom pitanju.

Univerzitet Beč: za školarinu

Odlukom Univerziteta Beč, od zimskog semestra 2012/2013. godine, školarinu će plaćati svi studenti iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, i oni koji studiraju duže od predviđenog vremena studija + dva tolerantna semestra. Iznos školarine po jednom semestru: 363,36 €. Rektor Univerziteta Heinz Engl je više puta naglasio da je Univerzitet gubio oko 9 miliona eura godišnje, upravo radi ove grupacije studenata (oko 15%) koji nisu morali plaćati skolarinu.

Pri Tehničkom univerzitetu u Gracu će se također od zimskog semestra školarina tražiti od studenata stranaca i onih koji (pre)dugo studiraju.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0