Svaki 6. uposleni doživljava seksualno uznemiravanje

mobbingsteuSeksualno uznemiravanje na radnom mjestu varira od dobačenih komentara do fizičkog dodirivanja i napastvovanja. Većina žrtava verbalnog uznemiravanja doživi komentare vezane za svoje tijelo, način odjevanja, način života i slično.

Glavni rezultat ovog istraživanja, koje je baziranog na statistici Norveške, je taj da je svaki 6. uposlenik doživio seksualno uznemiravnje. Istraživanje je urađeno na osnovu podataka aktivno uposlenih u starosnom dobu od 18 do 67 godina.

 

Istraživanje pokazuje da postoje razlike u odnosu između seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu i psihičkih stresnih faktora: žene podvlače puno više od muškaraca da takva vrsta uznemiravanja stvara jak osjećaj nelagodnosti i stresa. Prema riječima jednog od istraživača (Morten Birkeland), ovakvo stanje može biti opasno po psihičko zdravlje. Muškarci, ipak, nemaju nekih naročitih psihičko-zdravstvenih problema kao rezultat seksualnog uznemiravanja. Upravo ovo je jedan od rezultata istraživanja – dok kod muškaraca nema direktne veze između uznemiravanja i psihičkih problema, kod žena je to vrlo izraženo.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0