Studiranje u Švedskoj

Predstavljamo: Bosanskohercegovački omladinski savez (BHUF)

udruzsvedskastusBosanskohercegovački omladinski savez (BHUF) je krovna organizacija za preko dvadeset omladinskih udruženja, iz isto toliko gradova, koja djeluju u Švedskoj. Cilj nam je da zajedno sa našim članicama okupimo što veći broj omladine sa porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te pružimo prilike za susretanje, sklapanje novih prijateljstava kao i novih iskustava.

Omladina koja se nalazi u članstvu Saveza je prvenstveno između 6-25 godina, međutim, naravno, okupljamo i mlađe kao i starije članove.

 

Procedura upisa na studij u Švedskoj

Da bi upisao/la fakultet u Švedskoj, potrebni ti je da prije svega da se registuješ na stranici www.studera.nu, te odabereš fakultet na kojem želiš studirati. Najvažnije je znati da upravo na ovoj stranci registriraš i različite programe i Univerzitete. Ovdje se popuni i pošalje aplikacija za fakultet koji te zanima. Nekada je za registraciju potrebno platiti i određenu naknadu (online), te po registaciji možeš patiti status svoje apliakacije. U nastavku je opisana ostala procedura.

Studiranje u Švedskoj

Studenti iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost studiranja u Švedskoj na postdiplomskim studijima ili doktorskim studijima na engeskom jeziku. Postoje neki programi koji nude dodiplomske studije na engleskom jeziku, ali njih je jako malo. Zavisno od polja interesovanja u Švedskoj se mogu naći jako dobri programi u različitim gradovima: Stockholm, Göteborg, Lund, Malmö, Uppsala, ali i mnogi drugi. Listu univerziteta naći ćeš ovdje.