dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Studiranje u Italiji

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Italiji

Akademska godina u Italiji traje dva semestra. Prvi semestar počinje u septembru/oktobru i završava u januaru/februaru. Drugi semestar počinje u februaru, a završava u julu. Datumi početka i kraja variraju od univerziteta do univerziteta, ali svaki semestar traje oko 20 sedmica i sastoji se od nastave koja traje oko 14 sedmica, ispitni rok oko šest.

Share Button

Ispiti se održavaju nakon nastave i uglavnom su usmeni ispiti, iako neki predmeti imaju pismeni test koji se odvija tokom semestra ili prije usmenog ispita. Svaki ispit ima više ponuđenih rokova tokom ispitnog perioda, a studenti mogu izabrati kada žele polagati ispit. Ispiti se ocjenjuju prema skali od 0 do 30, a minimalna ocjena za položen ispit je 18. “Cum laude”(zvjezdica) može biti dodan na najvišu ocjenu (30) kao dodatna oznaka za odlično znanje. Skalu ocjenjivanja i njenu vrijednost možeš pronaći ovdje.

UPISNINA

Univerziteti i ostale visokoškolske ustanove uspostavljaju vlastite upisnine, ali u slučaju visokog obrazovanja postoji zakonski minimum naknade za upis i maksimalni nivo za studentsko učestvovanje u troškovima, koje ne može prelaziti 20% državnih sredstava. Prosječne upisnine su između 850€ i 1.000€ godišnje. Privatni univerziteti su puno skuplji. Prijem na “master universitari” i druge specijalizacije također imaju mnogo veće naknade. Doktorski studenti koji primaju potporu sa univerziteta ne plaćaju naknade, ali „ne-nositelji” su dužni platiti naknadu, koja se razlikuje po fakultetima.

STIPENDIJE I FINANSIJSKA POMOĆ

Svi međunarodni studenti imaju pravo na iste usluge kao i italijanski studenti, na temelju istih financijskih sredstava i/ili zasluga. Ovo se odnosi na stipendije, studentske kredite, stambenu pomoć i sl. Ovim uslugama upravlja DSU ured (Diritto allo studio universitario). Uz stipendije i financijsku pomoć, DSU ured također pruža druge usluge, kao što su savjetovanje i informiranje o ostalim vannastavnim aktivnostima, sportu, prijevozu i drugim praktičnim stvarima. Kontaktiraj ured na univerzitetu gdje planiraš studij kako bi saznao/la koje su usluge dostupne.

Za više informacija o početku studija u Italiji za bh. građane pogledaj Proceduru upisa na studij u Italiji.

Share Button