dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Studiranje u Češkoj Republici

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Češkoj

studiranje-u-ceskoj-republiciZbog kvalitetnog programa studija i mogućnosti stipendiranja u Bosni i Hercegovi trenutno vlada veliko interesovanje za studiranje u Češkoj Republici. Do sada je, posredstvom Ambasade Češke Republike, u ovaj program uključeno blizu stotine bh. studenata, na programima dodiplomskog i postdiplomskog obrazovanja.

 

Ambasada Češke Republike (ČR) u Sarajevu nudi nekoliko programa stipendiranja na češkom ili engleskom jeziku. Iznos stipendije ovisi o konkretnom programu stipendiranja i obično je u visini koja pokriva osnovne troškove studenta (smještaj, hrana).

Postoji više vrsta stipendiranja za studente iz BiH: stipendije Vlade Republike Češke na češkom i engleskom jeziku, studiranje u univerzitetskim centrima u Brnu, Olomoucu i Zlinu, kao i programi semestralne ili višesemestralne razmjene studenata. U toku su pregovori sa drugim partnerima, tako da postoji mogućnost proširenja ponude. U slučaju da bude primljen, bh. student ima isti status kao i češki student (tj. mogućnost stanovanja u studentskom domu, korištenje menze, jeftinija karta za gradski prevoz, itd.).

Studentski sistem u ČR je koncipiran tako da su troškovi studenta svedeni na minimum. Često je za početak dovoljno osnovno poznavanje jezika, a neki umjetnički fakulteti prethodno znanje jezika uopće ne zahtijevaju. Češki jezik je moguće učiti na Filozofskim fakultetima u Banjoj Luci i Sarajevu.

Informacije o sistemu visokog obrazovanja u Češkoj Republici

U Češkoj postoji veliki broj registrovanih institucija visokog obrazovanja. Više od polovine su javni ili državni univerziteti, koji nude studij na više od 135 fakulteta. Ostale institucije imaju pravni status. Kandidat iz BiH može studirati na bilo kojem javnom ili državnom fakultetu ako ispunjava tražene uslove. Neki od fakulteta nude studiranje i na engleskom jeziku.

Studiranje na javnim i državnim fakultetima na češkom jeziku je besplatno! Studiranje na privatnim ustanovama za visoko obrazovanje se uglavnom plaća. Za više informacija o uslovima studiranja i polaganja prijemnog ispita na privatnim visokim školama, obratite se direktno konkretnoj instituciji. (više informacija na www.mzv.cz/sarajevo).

Na ovom linku se nalazi procedura upisa na studije u Češkoj Republici.