dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Studiranje u Austriji: sve novosti na jednom mjestu

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Austriji

studiranjeuaustrijinovostiKo god želi započeti studij u Austriji, mora znati da je put trnovit i potpločan birokratskim teškoćama. Što se ove godine tiče, zainteresirani kandidati moraju imati u vidu nove rokove za prijavu studija: studenti se na mnogim univerzitetima moraju ranije upisati. Prošlogodišnja uvedena online-registracija prije samog upisa je na nekim univerzitetima ukinuta, te je zamijenjena novim rokovima za upis. Ko se odlučio za bachelor ili diplomski studij, mora se prijaviti prije 5. septembra. Rokovi za prijavu na većim univerzitetima kao npr. na Univerzitetu Beč, Ekonomskom univerzitetu i Univerzitetu Salzburg su počeli 18.06.

 

Kraj roka, 5.septembar, povezan je s mnogim izuzecima. Jedan od izuzetaka je da se rok za prijavu može produžiti i do 30. novembra, ukoliko budući student može uvjerljivo dokazati da je bio u pitanju „nepredviden događaj” ili ukoliko je zbog „prakse ili posla” bio spriječen da se prijavi na vrijeme.

Isto važi i za one koji su do 31.augusta morali služiti vojni rok ili tzv. socijalnu godinu. Isti slučaj je i sa boravkom u inostranstvu i validnim razlogom za propuštenom prijavom. Izuzetak predstavljaju i oni učenici koji tek na jesen polažu maturu.

Posebni rokovi za odsjeke sa prijemnim ispitima

Konačani termin 5. septembra važi samo za jedanaest od 21 austrijskih univerziteta. Dodatno treba imati na umu da važe posebni rokovi za studije s prijemnim ispitima: psihologija, žurnalistika i sportske nauke. Zaključno se može reći da su upisni rokovi od univerziteta do univerziteta različiti i da svaki kandidat treba pratiti kada upisni rok na njegovom budućem univerzitetu počinje i završava.

Veoma bitna stvar jeste svakako prijava na prijemni ispit, te zbog toga napominjemo da je neophodno prijaviti se na vrijeme na prijemni ispit. Kandidati za studij psihologije ili žurnalistike na Univerzitetu Beč se moraju prijaviti izmedu 18. juna i 3. augusta ove godine, jer se prijemni održavaju 5. septembra – zapravo, kranji rok za regularni upis.

Rokovi za naknadne ispite kraći

Na Institutu za psihologiju u Grazu je opet drugačija situacija: rok za bachelor-studij psihologije već je u toku, a kranji rok za prijavu je 31. juli. Prijemni ispit u Grazu će se održati 4. septembra, dok je npr. u Salzburgu potrebna prvo online-registracija.

Rokovi za prijavu prijemnog ispita za odsjeke psihologije i žurnalistike su između 1.juna i 13. jula opet zasebno regulirani: ukoliko se prijemni ispit ne položi, i kandidat za to sazna tek u septembru, važi izuzetak za prijavu, tj. moguće je i nakon 5. septembra upisati, naravno, drugi studij.

Za medicinske univerzitete i univerzitete primijenjene umjetnosti važe druga pravila. Na medicinskim unvierzitetima u Beču i Grazu je prijava bila obevezna još u februaru, jer prijemni ispit 6. jula odlučuje o mogućnosti upisa. Prijemni ispiti su također na svim univerzitetima primijenjene umjetnosti obavezni.

Riješeni problemi?

Nova pravila i novi rokovi zapravo predstavljaju zamjenu za 2011/2012. godine uvedenu online-registraciju, kada su se svi studenti prije upisa morali registrirati. Međutim, sigurnost planiranja budućeg semestra time nije bila osigurana (unaprijed utvrđen broj studenata, te organzacija nastave i kadra…). Putem novih rokova odgovorni se nadaju da će moći bolje organizirati veliki broj studenata. Time bi trebalo riješiti problem velikog broja brucoša koji na predavanjima moraju sjediti na podu učionica.

Austrijski ministar nauke Töchterle: „Određeno poboljšanje”

„Nove odredbe ne predstavljaju ogromne promjene, ali će donijeti određena poboljšanja na univerzitetima. Dosada su univerziteti tek sredinom decembra mogli znati koliko je studenata započelo studij početkom oktobra i takva situacija je bila neprihvatljiva”, navodi ministar Töchterle i time opravdava nove odredbe, uvedene tek godinu dana nakon prošlogodišnjih promjena.

STUDIRAJeu