Studiranje bez financijske podrške roditelja

Bez obzira da li roditelji nisu u stanju plaćati ili ne žele – često studenti ostaju bez finansijske podrške svojih roditelja. U najgorem slučaju idu pred sud. Tužiti vlastite roditelje (vjerovatno) iziskuje mnogo hrabrosti. Ali, prema podacima Ministarstva pravde u Austriji, oko 4900 studenata tužilo je svoje roditelje, jer su se protivili izdržavanju svoje djece tokom studija.

„Mi savjetujemo studente i pojašnjavamo šta ih s pravnog aspekta slijeduje od roditelja. Do sudskih procesa dođe veoma rijetko, jer niko ne voli gledati bliže članove porodice na sudu“, navodi Angelika Gruber (VSStÖ) u ime Predsjedavajućeg tima Austrijske asocijacije studenata (ÖH). ÖH polazi od toga da je broj studenata kojih se ovo tiče mnogo veći, i da je stoga izdržavanje studenata jedan od vodećih prava studenata koji se krši.

Iz ÖH se trude da se ovakvi sporovi riješe izvansudskom medijacijom, a u krajnjem slučaju se problem mora iznijeti pred sud. Pogotovo djeca razvedenih roditelja imaju problema s finansijama tokom studija; većinom su očevi ti koji ne plaćaju. Pored toga se u društvu na neplaćanje alimentacije i drugih dječijih troškova/izdataka gleda kao na plemenit čin, te je stoga problem duboko ukorijenjen u zajednici.

Na novac se ne može računati

Iako roditelji ne plaćaju, to „fiktivno“ izdržavanje se računa prilikom obračuna studentskog doplatka. Kao rezultat: studentski doplatak se smanjuje ili se nikako ne dobije. Da novac od roditelja realno ne postoji, prema izjavama Ministarstva obrazovanja ne može se uzeti u obzir: „Studentski doplatak je kompenzacija za nesposobnost plaćanja od strane roditelja; studentski doplatak ne može izjednačiti nespremnost za plaćanje.“ To je zadatak civilnih sudova.

Pored izdržavanja od strane roditelja, studentski doplatak je naravno dodatna pomoć studentima u Austriji. Taj dodatak se u Austriji mimo svih evropskih standarda isplaćuje na račun roditelja, čak i kod odrasle djece. No prema sadašnjoj pravnoj situaciji je sudski spor de facto besmislen. Studentski doplatak i dalje stiže roditeljima, pa barem i to odraslo dijete ne živjelo više u istom domaćinstvu.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0