Studentica prve godine medicine u Tuzli: nastavak u Gracu?

Obzirom da sam student prve godine na Medicinskom univerzitetu u Tuzli, zanima me da li bih studij mogla nastaviti na Medicinskom univerzitetu u Gracu? Da li bi moji položeni ispiti iz Tuzle bili priznati? Također, zanima me koliko traje kurs njemačkog jezika, jer poznajem samo neke osnove, nedovoljno za studiranje. Možete li mi reći cijene studiranja i postoji li mogućnost stipendiranja?

 

Studij medicine bi mogla nastaviti pod uslovom da se prijaviš za prijemni ispit i njega položiš. Informacije o prijemnom ispitu ćeš naći u našoj rubrici Pitanja i odgovori. Priznavanje ispita na Medicinskom univerzitetu je prilično složena procedura, jer se u Austriji studira po tzv. modulima, a ne po predmetima kao u Tuzli. Detalje mozeš saznati na ovoj stranici.

Kao što smo već napomenuli, morala bi položiti prijemni ispit u Gracu, što značu da bi tvoje znanje njemačkog jezika trebalo biti na nekom većem nivou od osnovnog. Pohađanje kursa za studente Medicinskog univerziteta je gotovo pa isključeno, jer je preduslov da pohađaš kurs u Gracu, zapravo upis na fakultetu. Najbolje bi bilo da kontaktiraš naprimjer Goethe institute i da se raspitaš o kursevima koje nude. Oni će ti dati detaljne informacije o tome koliko traju kursevi, odnosno koji stepen bi ti bio dovoljan da pristupiš prijemnom ispitu (prema našem iskustvo, to bi morao biti najmanje B2 nivo). Što se tiče plaćanja školarine, ona iznosi oko 380 € po semestru. Detaljne informacije pogledaj ovdje.

Težište našeg rada nije pružanje informacija o stipendijama, pa te molimo da se okoristiš odgovorom na sljedećem linku.

Za sve navedene informacije, STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost!

Sve najbolje ti želimo tokom studija, kako u Tuzli, tako i u Gracu!

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0