Šta se u Njemačkoj isplati studirati? Satnice u Njemačkoj

najisplatnijistudijiFakultetski obrazovane osobe zarađuju više nego osobe sa zanatom. To je opće poznato, ali nije uvijek tačno! Studija provedena na njemačkom institutu “Deutsches Institut fuer Wirtschaftsforschung” pokazuje da postoje studiji koji se u financijskom smislu više isplate od drugih studija.

Koji se studiji isplate zavisi i od spola. Muškarci koji su završili komercijalni zanat u prosjeku imaju 11,36 eura satnicu, više nego socijalni radnici sa završenim fakultetom koji u prosjeku zarađuju 8,90 eura po satu.

Kod žena se isplate marketinški zanati. U prosjeku žene sa zanatom u toj oblasti zarađuju 9,54 eura po satu, dok žene koje su završile studij informatike zarađuju tek 9,32 eura po satu. Žene koje završe studij mašinstva (jedan od najtežih tehničkih studija) zarađuju tek 9,22 eura po satu.

Kod žena se generalno tehnički i prirodni studiji financijski ne isplate u poređenju sa zanatom, dok se kod muškaraca uglavnom ne isplate socijalni studiji. Ta razlika je nastala zbog činjenice da se muškarci rijetko odlučuju za socijalne poslove, dok se žene rijetko odlučuju za posao u oblasti prirodno-tehničkih nauka. O tome svjedoče i brojevi: 2009. godine je u Njemačkoj 11.334 žena upisalo studij socijalnog rada, dok je isti studij upisalo samo 3.151 muškaraca. Iste godine je 41.122 muškaraca upisalo mašinstvo zajedno sa svega 4.546 kolegica.

Među najisplatnijim studijima za žene je nastavnički fakultet (11,51 euro po satu), dok se za muškarce posebno isplate ekonomski studiji (16,58 eura po satu). Studij koji obećava najvišu satnicu ne pravi razliku u spolovima: medicina i stomatologija. Muškarci stomatolozi u prosjeku imaju 19,33 eura satnicu, a njihove kolegice 15,50 eura. Ljekari nešto manje zarađuju: muškarci 17,77 a žene 13,36 po satu. Odmah nakon medicine se nalazi studij prava. Pravnici zarađuju u prosjeku 15,86 eura po satu, a pravnice 12,55 eura po satu.

Ako posmatramo samo jednu branšu, onda se u financijskom smislu uvijek više isplati fakultet nego zanat.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0