Šta i kako dalje nakon završenog studija u Austriji?

Većina onih koji završe studij u Austriji, mogu reći da su proveli ispunjene studentske dane: mnogi su pustili korijene u ovoj zemlji, uspostavili nove kontakte i sklopili duboka prijateljstva. Najčešće je i njemački jezik usavršen, što svakako predstavlja značajan faktor koji omogućuje dalji ostanak i rad u Austriji.

U narednim redovima želimo navesti nekoliko bitnih informacija kada je u pitanju ostanak apsolvenata iz tzv. trećih zemalja u Austriji. Fokusirat ćemo se na „crveno-bijelo-crvenu-kartu“ (njem.: Rot-Weiß-Rot-Karte; u daljem tekstu: RWR-karta).

Boravak radi traženja radnog mjesta

Ukoliko državljanin Bosne i Hercegovine, Srbije ili neke druge treće zemlje, nakon studija želi naći posao u Austriji, onda prije isteka studentske vize treba u MA 35 svog becirka lično tražiti potvrdu o dozvoli boravka šest mjeseci nakon studija.

Potrebna dokumentacija:

  • dokaz o visini raspoloživih finansijskih sredstava
  • dokaz o zdravstvenom osiguranju
  • dokaz o obezbjeđenom smještaju

Bitno: ova šestomjesečna potvrda se može samo dobiti ukoliko je završen diplomski studij minimalno od druge polovine studija, odnosno master-studij u cjelosti na nekom austrijskom fakultetu. Ukoliko se u ovom periodu ne nađe sigurno radno mjesto, Austrija se mora napustiti!

RWR – karta

Ovo opcija omogućuje apsolventima iz tzv. trećih zemalja radnu dozvolu kod određenog poslodavca i ograničen boravak. Nakon završetka diplomskog studija, odnosno master-studija na austrijskom univerzitetu i dobivenog radnog mjesta, može se podnijeti zahtjev za RWR-kartu.

Preduslovi za RWR-kartu:

  • obećano radno mjesto koje odgovara završenoj struci
  • mjesečna bruto plaća od 1998€
  •  dokaz o obezbjeđenom smještaju
  •  dokaz o zdravstvenom osiguranju

Potrebna dokumentacija za RWR-kartu:

  • formular
  • aktuelna pasošska slika
  • važeći lični dokument
  • rodni list
  • svjedočanstvo o položenim ispitima (kao dokaz za drugi dio studija na austrijskom fakultetu, ukoliko studij nije otpočetka pohađan u Austriji)
  • završna diploma diplomskog ili master-studija u Austriji (kao dokaz o završenom studiju),
  • dokaz o visini raspoloživih finansijskih sredstava
  • dokaz o obezbjeđenom smještaju (ugovor o stanovanju)
  • dokaz o zdravstvenom osiguranju
  • formular kojim poslodavac potvrđuje sigurno radno mjesto (njem.: Arbeitgebererklärung)

Zahtjev za RWR-kartu se predaje lično u nadležnom MA 35 (zavisno od becirka u kojem se živi). Zahtjev košta 120€.

RWR plus – karta

Ukoliko državljanin tzv. treće zemlje posjeduje RWR-kartu, radi već godinu dana, i 10 mjeseci od te godine je zaposlen shodno zakonskim preduslovima za RWR-kartu, ima pravo tražiti RWR plus – kartu. Vlasnik RWR plus-karte ima pravo na rad u cijeloj Austriji i trajnu boravišnu dozvolu.

Zahtjev za RWR plus-kartu bitno je predati prije isteka posljednje boravišne dozvole, lično u MA 35. Zahtjev košta 120€.

Potrebna dokumentacija za RWR plus-kartu:

  • RWR – karta
  • važeći pasoš
  • aktuelna pasošska slika
  • platna lista posljednja tri mjeseca (njem.: Lohnzettel)
  • izvod iz Kreditnog zavoda (njem.: Kreditschutzverband Auszug)
  • potvrda o plaćanju mjesečne kirije za stanovanje

Zahtjev za RWR plus – kartu košta 160€.

Svi potrebni formulari se mogu naći kao download ovdje.

Mladi akademici koji su u Austriji završili isključivo bachelor-studij, ne mogu tražiti RWR-kartu za apsolvente! Ali imaju pravo predati zahtjev za RWR-kartu za ostalu ključnu radnu snagu (njem.: sonstige Schlüsselkraft). Za ovaj oblik RWR-karte potrebno je obezbjeđeno radno mjesto s minimalnom bruto plaćom od 2200€ (za osobe ispod 30 godina) ili 2664€ (za osobe iznad 30 godina), kao i određeni broj poena. Pored tih preduslova se vrši i provjera na radnom tržištu da li postoje državljani Austrije ili druge grupe osoba koje imaju prioritetnije pravo na to radno mjesto. Više informacija: www.migration.gv.at

Kontakt-podaci:

Arbeitsmarktpolitische Betreuungseinrichtung
Hoher Markt 8/4/2/2
1010 Wien
Tel.: 01/712 56 04
www.migrant.at

Lično savjetovanje samo nakon zakazanog termina!
Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak 9-13; četvrtak: 15-19
Moguće je i savjetovanje na maternjem jeziku!

U sklopu gore navedene institucije, postoji i produžnica isključivo za žene:

Marc-Aurel-Straße 2a / 2 / 1
1010 Wien
Tel.: +43 1/712 56 04
www.migrant.at
Lično savjetovanje samo nakon zakazanog termina!
Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak 9-13; četvrtak: 15-19
Moguće je i savjetovanje na maternjem jeziku!

MA 35 Einwanderung, Staatsbürgerschaft, Standesamt
Dresdner Straße 93 Block C
1200 Wien
Tel.: +43 1/4000 35 35
http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/

Integrationszentrum Wien
Landstraßer Hauptstraße 26
1030 Wien
Tel.: +43 1/715 10 51 – 170
www.integrationsfonds.at

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0