Srednjoškolsko obrazovanje u Austriji

Moje dijete treba krenuti u Austriji na srednjoškolsko obrazovanje (Polytechnische Schule). Ima osiguran smještaj i hranu. Zanima me šta sve treba pripremiti za dobijanje vize za njeno školovanje: mora li imati posebno otvoren račun, koliko novca mora biti položeno, šta sve treba priložiti iz škole u Austriji koju će pohađati, te sve troškove koji je čekaju kad stigne u Austriju? Molim za odgovor!

 

Iako se naša pomoć koncentrira na pitanja u vezi sa studijem, nadamo se da ćemo uspjeti pomoći narednim informacijama, jer se status studenta i učenika isto tretira prilikom predaje zahtjeva. Za dobijanje vize u Austrijskoj ambasadi u Sarajevu je potrebno sljedeće dokumente priložiti:

1. ispunjen formular

2. 2 fotografije u boji

3. pasoš koji važi još najmanje 3 mjeseca i koji nije stariji od 10 godina (predlažemo vađenje biometrijskog pasoša)

4. kopija pasoša

5. potvrda o mjestu stanovanja u Austriji

6. potvrda o osiguranju

7. potvrda o upisu djeteta iz škole u Austriji (ili potvrda da će biti upisan/a)

8. potvrda o načinu finansiranja učenika (potvrda plate roditelja ili osobe koja će se brinuti o djetetu)

9. troškovi vize (ca. 70 KM)

10. rodni list djeteta

Formular ištampati i popuniti.

Potvrda o poznavanju njemačkog jezika će u svakom slučaju biti od koristi prilikom podnošenja zahtjeva. Što se tiče svote koju dijete treba imati na računu, možemo reći sljedeće: studenti, ispod 24 godine, moraju imati oko 5.000€ na svom računu. Za učenike, koji imaju nekoga u Austriji ko ih finansira i izdržava tokom školovanja, ne posjedujemo informaciju o iznosu „ličnog” imetka djeteta.

Još jednom želimo napomenuti da, iako je status studentske i učeničke vize isti, ne garantiramo za ispravnost podataka, te predlažemo uspostavljanje kontakta s Austrijskom ambasadom u Sarajevu: 00387/ 33 279 400 ili 00387/ 33 279 419. Radno vrijeme: ponedjeljak –četvrtak 08:00-11:00

Ukoliko dijete i staratelj posjeduju biometrijski pasoš, postoji mogućnost dolaska u Austriju bez vize, tako da je moguće predati zahtjev za dobijanje učeničke vize i u Austriji. Ipak predlažemo kontaktiranje dotične općine u kojoj bi dijete trebalo krenuti u školu kako bi saznali da li doista primaju zahtjeve.

Ukoliko se pojave nova pitanja, ne oklijevajte da nam se ponovo obratite!

Za sve navedene informacije, STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost!

Sve najbolje,

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0