Specijalizacija u Austriji i Njemačkoj

Poštovani, ove godine završavam medicinski fakultet u Tuzli i stičem zvanje ljekara opšte prakse. Razmišljam o odlasku vani (Austrija, Njemačka), ali nisam upućena kako i da li je to vani priznato. Njemački jezik mi nije jača strana. Molim za informacije.

 

U prvom dijelu odgovora predočit ćemo mogućnosti koje ti se nude u Austriji. U tvom slučaju postoje dvije opcije dolaska u Beč.

Prva opcija bi bila da dođeš sa nezavršenim fakultetom, te potom predaš dotad položene ispite na priznavanje. Obzirom da je u Austriji uveden novi plan i program studija medicine, koji se potpuno razlikuje od onog u Bosni i Hercegovini, jedan veliki dio ispita neće biti priznat. Ova varijanta bi zapravo predstavljala početak studija u Austriji.

Druga opcija bi bila da dođeš sa već završenim fakultetom. U ovom slučaju je potrebna nostrifikacija diplome – što za sobom povlači polaganje određenog broja ispita. Teoretski je ova opcija gotovo nemoguća za zemlje koje nisu članice EU. Inače je specijalizacija u Beču za državljane BiH gotovo nemoguća, pa čak i za one koji su završili medicinu u Austriji.
Jedna od mogućnosti je doktorat (Doctoral Program of Applied Medical Science) kojem mogu pristupiti i bh. državljani, ali je upis jako otežan.

Kažeš da ti je njemački jezik slaba strana? Ovdje postoji veoma široka lepeza ponude kurseva njemačkog jezika, tako da bi to bio najmanji problem.

Ukoliko se odlučiš za nostrifikaciju, potrebno je priložiti sljedeće dokumente u originalu s ovjerenim prijevodom i fotokopijom:

  • Pasoš
  • Biografija
  • Dokaz o završenoj srednjoj školi (posljednja dva razreda i diploma)
  • Indeks, nastavni plan i program studija, kao i disertaciju u originalu, sa sažetkom (rezimeom) iz kojeg jasno proizilaze struktura i sadržaj rada
  • Diploma završenog fakulteta
  • Definiran razlog dolaska, odnosno koja specijalizacija se želi nastaviti u Austriji
  • Uplaćena taksa za nostrifikaciju u visini od 150 eura

Za dalje informacije se možeš obratiti navedenoj službenici pri Dekanatu medicinskog fakulteta (moguće i na engleskom jeziku): nostrifikation@meduniwien.ac.at

Bolji izgledi za bh.državljane sa završenim fakultetom medicine su u Njemačkoj. Slijedi nekoliko informacija u vezi s tim.
Državljani Bosne i Hercegovine, zainteresirani za specijalizaciju u Njemačkoj, moraju prvo dobiti dozvolu za obavljanje ljekarske funkcije (Berufserlaubnis), a poslije dobivanja te dozvole potrebne su radna (Arbeitserlaubnis) i boravišna (Visum) dozvola.

Ova procedura se podrazumijeva ukoliko već imaš nekog poslodavca koji te želi primiti u radni odnos. Za izdavanje dozvole za obavljanje ljekarske funkcije zadužene su ljekarske komore. Ovdje je važno napomenuti da u Njemačkoj postoji više ljekarskih komora (za svaku pokrajinu je zadužena njena ljekarska komora), shodno tome je i procedura za dobivanje gore navedene dozvole od pokrajine do pokrajine drugačija. U pokrajinama Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen i Thüringen je situacija povoljnija po pitanju zaposljenja. Naime, u navedenim pokrajinama je u posljednjih nekoliko godina zabilježen znatan manjak ljekara.

http://www.bundesaerztekammer.de/page.asp?his=0.8.5585

Poslije dobivanja Berufserlaubnis-a, dužna si podnijeti zahtjev za izdavanje Arbeitserlaubnis-a. Taj zahtjev se podnosi u Birou za zapošljavanje u gradu u kojem planiraš raditi. Poslije dobivanja radne dozvole (u nekim situacijama paralelno s tim), predaješ zahtjev za izdavanje boravišne dozvole, tj. vize. U velikom broju slučajeva, bolnica koja te želi primiti u radni odnos, izlazi ti u susret pri ovim administracijskim koracima.
Specijalizacija u Njemačkoj se može raditi u svakoj bolnici, mada je važno napomenuti da ne nude sve bolnice kompletnu specijalizaciju. U nekim manjim bolnicama, specijalizaciju je moguće raditi samo dvije do tri godine, ali se može nastaviti u nekoj većoj bolnici/na klinici. Podrazumijeva se da se te prehodne dvije do tri godine priznaju. Stoga savjetujemo da u konkursima obratiš pažnju na dužinu trajanja specijalizacije u dotičnoj bolnici.

Ukoliko dobiješ radno mjesto, sa specijalizacijom počinješ od prvog dana, a tvoje „zvanje“ tokom tog vremena je specijalizant (Assistenzarzt).

Pregled svih slobodnih radnih mjesta za specijalizaciju u Njemačkoj je dat na sljedećim stranicama:

www.kliniken.de
www.aerzteblatt.de

Za sve navedene informacije STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost.

Sve najbolje ti želi

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0