dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

SAD: pregled programa akademskih razmjena za 2013/2014. godinu

Written by choco.late. Posted in Studiranje u SAD-u

programirazmjenausaOvdje navodimo aktuelne akademske programe koji se nude za godinu 2013-2014. Ciljna grupacija su srednjoškolci iz BiH, studenti koji su u fazi sticanja magistarskih, odnosno doktorskih diploma u BiH, studenti koji su već stekli doktorske diplome, nastavni kadar koji radi pri BiH univerzitetima, te nastavnici i profesori engleskog jezika.

Pri pregledanju akademskih programa, obratite pažnju na rokove, te na koga cilja dotični program.

Share Button

 

Fulbright Student Program: ovo je devetomjesečna međunarodna stipendija koju dodjeljuje State Department svima zainteresiranima koji u vrijeme apliciranja rade na sticanju svojih magistarskih ili doktorskih diploma u BiH. Stipendija omogućava sve potrebne uslove za nesmetan istraživački rad za vrijeme boravka stipendista u SAD-u. Stipendistima se pruža jedinstvena prilika da: izgrade nove profesionalne kontakte iz svog dotičnog polja djelovanja; unaprijede svoj naučno istraživački rad; steknu jedinstveno međunarodno iskustvo kao i da se lično usavršavaju i izgrađuju. Nakon završetka programa učesnici dobiju Fulbright certifikat. Krajnji rok za prijavu: 01.06.2012.

Fulbright Visiting Scholar Program je stipendija koja omogućava posjetu naučnika iz cijelog svijeta u Sjedinjene Države na jednu akademsku godinu profesionalnog istraživanja sa ciljem povećanja međusobnog razumijevanja među ljudima iz Sjedinjenih Država i onih koji dolaze iz drugih zemalja i kultura. Kandidati moraju posjedovati doktorsku diplomu i biti spremni da služe kao mali ambasadori svoje zemlje i kulture. Krajnji rok za prijavu: 01.11.2012.

Hubert H. Humphrey Program: ovo je stipendija u trajanju od deset mjeseci usmjerena ka daljnjem profesionalnom usavršavanju sa akademskog i praktičnog aspekta. Stipendija nudi mogućnost kombiniranja praćenja posebnih stručnih seminara, predavanja na univerzitetu, rad na konkretnim pojedinačnim projektima, terenske posjete i mogućnost konsulatacija sa američkim univerzitetskim predavačima i ekspertima. Krajni rok za prijavu: 01.09.2012.

Junior Faculty Development Program (JFDP): stipendija koja omogućava nastavnom kadru (profesorima, asistentima i saradnicima) koji radi pri BiH univerzitetima, boravak u trajanju od jednog semestra na univerzitetima u Sjedinjenim Državama kako bi iz prve ruke iskusili praksu održavanja predavanja i razvoja nastavnih planova i programa. JFDP stipendisti imaju priliku da promatraju način održavanja predavanja na vodećim američkim univerzitetima, učestvuju u profesionalnim konferencijama i seminarima te da sami prođu kroz praktični dio ovog programa stipendije, a na svom polju djelovanja. Krajnji rok za prijavu: oko 20.06.2012.

Study of the United States Institutes for Scholars (SUSI): Stipendije namjenjene za univerzitetske predavače kroz učešće u kratkim ljetnim institutima izučavanja Sjedinjenih Država predstavljaju jedan intezivan post diplomski akademski program sa uključenim studijskim putovanjima čija je svrha da se međunarodnim stranim univerzitetskim predavačima i drugim naučnicima pruži mogućnost da prodube svoje razumijevanje američkog društva, kulture i njenih institucija. Učesnike za ovaj program poziva i preporučuje ambasada.

Youth Exchange and Study Program (YES): „YES” je jednogodišnja stipendija američke vlade koja omogućava da deset srednjoškolca iz BiH pohađaju američke srednje škole i žive u američkim porodicama. „YES” stipendija za srednjoškolce predstavlja jedinstven način za mlade ljude da uče o američkoj kulturi i Americi, te u isto vrijeme pomažu u educiranju amerikanaca o kulturi i zemlji iz koje dolaze. Krajnji rok za prijavu: kontaktirajte Američko vijeće (American Councils) u augustu 2012 kako bi saznali tačne datume testiranja koji su obično u oktobru.

English Teacher Professional Development Distance Learning Program (E-Teacher) pruža mogućnost nastavnicima i profesorima engleskog jezika da putem interneta odslušaju i završe jedan od sedam ponuđenih predmeta na post diplomskim studijama univerzieteta u Marylandu ili Oregon univerziteta. Ponuđeni predmeti se bave tematikom specijalizacije predavanja engleskog kao stranog jezika. Predmet na post diplomskim studijama traje 10 sedmica i počinje u jesenjem, zimskom, proljetnom i ljetnom semestru. Krajnji rok prijave: oko 20.07.2012.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Paši Lejliću, Koordinatoru akademskih razmjena pri Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Ukoliko imate pitanja, posjetite naš forum: www.studiraj.eu/forum

STUDIRAJeu

Share Button