Razne zbirke Univerziteta Beč odsad dostupne i u pisanoj formi

Oko 100 zbirki pri Univerzitetu Beč sadrže nekoliko miliona uzoraka iz raznih predmeta. Njihov sadržaj se može pronaći na internetu. A odsad, Univerzitet nudi uvid u „izloge raznih nauka“ i u obliku knjige.

Knjiga treba pružiti pregled mnogobrojnih zbirki, koje oslikavaju historiju i naučni rad Univerziteta Beč tokom nekoliko stoljeća. Tako se naprimjer zbirka naturalija ili stvari iz prirode od Jezuita proteže još  iz 18. Stoljeća, kako navodi referentica zbirki pri Univerzitetu Beč i izdavačica knjige, Claudia Feigl.

1,4 miliona biljki u herbariju

Odgovorni naučnici za određenu zbirku daju u knjizi odgovore u vezi s prošlošću, obimom, veličinom i funkcijom dotične kolekcije. Spektar „izloga raznih nauka“ proteže se od zbirke Instituta egiptologije preko zooloških zidnih ploča, do gipsnih uzoraka Instituta historije umjetnosti do video-arhiva Instituta za publicistiku.

Sveukupno nekoliko miliona uzoraka se nalazi u otprilike 100 zbirki Univerziteta. Tako je u herbariju skupljeno oko 1,4 miliona primjeraka biljki iz cijelog svijeta. U Botaničkom vrtu Univerziteta (Obavezno posjetite! op.prev.) raste preko 11.500 vrsta biljki sa cijele Zemaljske kugle – triput više nego što se u austrijskoj prirodi može naći.

Iz skladišta vraćeno na svjetlost dana

Ove zbirke su od sredine 20. stoljeća većinom stajale u zabačenim skladištima fakulteta i univerziteta. Prema gosp. Feigl je razlog tome što nisu odgovarali modernim metodama nastave, a ni za savremena istraživanja nisu bile od većeg interesa. Stoga je veći dio zbirki završio u kutijama, depoima i na regalima.

No sada je interes za mnogobrojne zbirke opet prisutan, jer npr. historijske i prirodno-naučne zbirke sve više služe kao bitan izvor za odgovore na pitanja biodiverziteta ili sl.

Pregled raznih kolekcija imate ovdje.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0