Procedura pri upisu medicine u Beču

Zainteresovan sam da nakon završetka srednje škole upišem medicinu u Beču. Da li je dovoljno da upišem medicinu u Sarajevu pa da se prebacim u Beč ili moram ipak uraditi prijemni na fakultetu u Beču? Ako moram raditi prijemni, da li postoji neka literatura za pripremu prijemnog? Postoje li i u Gracu prijemni za medicinu?

 

Za upis na Medicinski fakultet u Beču je potrebno ispuniti dva uslova. Prvi uslov je svakako taj da upiseš medicinski fakultet negdje u Bosni, a drugi je da poloziš prijemni ispit koji je u cijeloj Austriji (Beč, Grac, Insbruk) isti. Prijava za prijemni traje od 1.2.2011. – 20.2.2011.godine i vrši se putem interneta.Pogledaj: http://www.eignungstest-medizin.at/cms/index.php

Prijemni ispit se uobičajeno polaže početkom jula, a tačan datum još nije poznat, ali će biti objavljen na vrijeme. Ukoliko poloziš prijemni, onda bi došao da se upišes na fakultet i tada bi, među ostalim dokumenatima, trebao predati potvrdu da si primljen u Bosni na nekom medicinskom fakultetu. Upis na fakultet se vrši obićno od polovine augusta, pa sve do početka oktobra. Napomena: prijemni ispit košta 90€ i mora biti uplaćen između 28.02.-06.03.2011. godine na bankovni račun Medicinskog univerziteta. Bankovni podaci će biti objavljeni sedmicu dana nakon završetka roka online-prijave za ispit.

Još jedna bitna stvar za napomenuti jeste raspodjela mjesta na fakultetu, tako da 75% slobodnog mjesta pripada austrijskim studentima, 20% studentima iz ostalih zemalja EU, a 5% namijenjeno je studentima iz drugih zemalja (npr.: BiH). To znači da će od svih ostalih studenata koji polože prijemni ispit, samo onih najboljih 5% biti zaista i primljeno na fakultet.

Literatura za polaganje tzv. EMS-testa postoji, i mogla bi ti se obezbijedit.

Za sve navedene informacije STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost.

Sve najbolje ti želi
STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0