Postdiplomski prava u Švedskoj

Po struci sam diplomirani pravnik već pet godina, sa stažom od dvije godine. Čitao sam FAQ, ali me dodatno zanimaju informacije o opcijama postdiplomskog studija u Njemačkoj i Švedskoj. Poznajem engleski i njemački jezik (certificirano znanje dovoljno za studiranje na istima), a čuo sam da je moguće studirati u Švedskoj na engleskom jeziku, prilikom nepoznavanja švedskog? Ukratko, zanimaju me opcije upisa, školarine, te dodatnog zaposlenja za studente (u slučaju plaćanja školarine), te stipendije.

Zbog velikog broja međunarodnih studenata u prethodnim godinama (kažemo u prethodnim godinama, jer je broj aplikacija za narednu godinu 80% manji nego za prethodne), većina master programa u Švedskoj su na engleskom jeziku.
Apliciranje se vrši preko web stranice www.studera.nu. Period za apliciranje za master programe obično bude decembar – januar. Tu postoje detaljna objašnjenja i informacije i spisak svih programa i univerziteta u Švedskoj.
Od naredne akademske (2011/12) su uvedene školarine na univerzitetima u Švedskoj za studente koji dolaze van Evropske Unije i svaki univerzitet određuje visinu školarine za svoje master programe. Primjer: na Univerzitetu Lund će školarine biti oko 130.000 švedskih kruna godišnje. Inače, za dobijanje studentske vize (dozvole privremenog boravka) koja se izdaje na period od jedne godine, Švedska traži da se na računu raspolaže iznosom od 73.000 kruna za svaku godinu studija prilikom apliciranja za vizu (ukoliko program traje dvije godine, traže prilikom apliciranja za prvu godinu da kompletan iznos za obje godine bude na računu, dakle 146.000 SEK). Ukoliko student ima obezbijeđenu stipendiju umjesto dokaza o sredstvima, na računu može ponuditi garanciju da je dobio/la stipendiju od neke organizacije (napomena: ne može biti “privatna” stipendija, kao npr. garancija od porodice ili sl., već stipendija od neke organizacije).

Što se tiče stipendija, Švedski institut nudi stipendije za studente sa Balkana i iz Istočne Evrope, koje pokrivaju školarinu i mjesečne troškove života (iznos otprilike 8.000 kruna mjesečno za troškove života) i nude određeni iznos za transport do Švedske. Međutim, dosta je mali broj tih stipendija, tako da je prošle godine samo jedna dodijeljena studentu iz BiH. Potrebno je provjeriti da li se stipendija dodjeljuje za konkretan program, pošto postoji spisak programa za koje je stipendija dostupna.
Također, i univerziteti su najavili da će dodijeliti par stipendija koje će pokrivati samo školarinu.  Postoji i stipendija Basileus programa, koja iznosi oko 1000 eura mjesečno (dakle, ona ne pokriva školarinu), ali se za nju potrebno prijaviti posebno preko Basileus web stranice (www.basileus.ugent.be), te se mora preko Basileus programa i aplicirati na dotični univerzitet. 

Što se tiče posla, zaposlenje je izuzetno teško naći za inostrane studente koji ne znaju švedski jezik. Nije nemoguće, međutim ne treba na to računati prilikom apliciranja, nego treba planirati kao da neće biti moguće naći posao. Postoji mogućnost učenja švedskog jezika besplatno, koji organizuju komune (općine), tako da je možda moguće naći posao nakon određenog perioda učenja švedskog. Međutim, mora se naglasiti da je izuzetno teško i da na to ne treba računati. Za sve dalje informacije, najbolji izvor je web-stranica www.studera.nu – službena stranica za studije u Švedskoj. Pogledaj također informacije na: http://www.studyinsweden.se/!
Više informacija o početku/nastavku studija u Švedskoj ćemo objaviti na našoj stranici krajem marta 2011. godine.

Što se tiče nastavka studija u Njemačkoj, sve zavisi od toga u kojoj pokrajini, kojem gradu i na kojem univerzitetu želiš nastaviti studij prava. Ima široka lepeza ponude magistarskih studija, kao npr. evropsko pravo, internacionalno pravo i mnogi drugi smjerovi. Obzirom da poznaješ njemački jezik, navest ćemo ti nekoliko korisnih web-stranica na kojima ćeš zasigurno pronaći sve informacije koje te zanimaju. Savjetujemo ti također zakazivanje termina za savjetovanje u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, koji možeš zakazati kod gospođe Biljane Bešić (Kontakt-telefon: 033/565344).
http://www.daad.de
http://www.uni-assist.de/
Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini
Što se tiče mogućih stipendija u Njemačkoj, najbolje je da uspostaviš kontakt sa dotičnom lektoricom, Heike Link: http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung/sarajewo/ba/06/Stipendien/Stipendien.html

Za sve navedene informacije STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost.

Sve najbolje,
STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0